Hírek

2014.02.08. 14:51

Lukács László cipői egyre népszerűbbek

Szombathely - A Bécsben élő szombathelyi fiatalember saját cipőmárkája egyre népszerűbb. Vajon ismeri a siker titkát? Erről faggattuk Lukács Lászlót.

Rózsa Melinda

Amikor arra kérem, mondja el, mi minden történt, amióta legutóbb beszélgettünk (egy jó fél évvel ezelőtt), nagy levegőt vesz. Azt se tudja, hol kezdje, akkora a pörgés az osztrák főváros divatvilágában.

Ami a saját vállalkozását illeti, és konkrétan épp e napokat: egy új kampányfotózásra készül.

Ez már csak azért is különösen fontos, mert Lukácséknál minden a legapróbb részletekig kidolgozott. Jelentősége van egy beállításnak, egy fényszögnek a fotózáson éppúgy, mint annak, hogy milyen a csomagolás, vagy hogy van berendezve a showroom. Lukács László a saját termékeihez természetesen saját betűtípust is tervezett.

Most kezdték el a gyártást az arab piacra, és már készülnek 2015-re, formálódik az új őszi-téli kollekció.

Lukács László a Szombathelyi Művészeti Szakközépiskolában tanult, érettségi után a bécsi egyetemre ment textiltervező szakra. Fotó: Rózsa Melinda

Olvasva-nézve Lukács munkáit és a róla szóló híreket (például arról, hogy tavaly Malmöben ByeAlex az ő általa tervezett cipőt viselte, vagy hogy a szakma és a nagyközönség előtt is bemutatkozhatott ősszel a bécsi divathéten), az embernek az a benyomása, hogy a szombathelyi fiú igen gyorsan be tudott illeszkedni a nemzetközi divatvilág sodró vérkeringésébe.

Mi a siker titka?, szögezem neki a kérdést a szürke téli estében.

Lukács László elmosolyodik, és ez a mosoly nem csak a jóleső elégedettséget, de hosszú évek munkájának örömét is tükrözi. „Bekerülni a világpiacra nagyon hosszú és kitartó munka eredménye. Még az elején vagyunk ennek a folyamatnak, de nagyon biztatóak a jelek. A siker kulcsa nem más, mint egy jó csapat. Egymagamban nem tartanék ott, ahol tartok. Mögöttem áll a családom, a barátaim, a kollégák és az üzlettársak. Ez a támogatás és szeretet ad erőt folyamatosan, hogy a maximumon végezzem a dolgomat, és ne adjam alább a minőséget" – vallja a dizájner.

Nem adja alább, sőt, állítja: a legjobb alapanyagokból és a legjobb szakemberekkel dolgozik, hogy az eredmény a tökéletes cipő legyen.

A kitartást nagyon - hangsúlyozza Lukács László. Persze ő sose volt az a típus, aki feladta volna. Annak idején, hogy az első kollekcióját elkészíthesse, hónapokon át robotolt egy karintiai pékségben, hogy összeszedje a kezdőtőkét. És következetesnek kell lenni: „megalkuvás nélkül kell törekedni a legjobb minőségre". Lukács László a világ vezető milánói bőrgyáraiból szerzi be az alapanyagokat. Vagy éppen Indiából a kelmét, vagy a világon egyedülálló magyar csipkét.

Vagy a struccot. „A struccbőrnek gyönyörű a textúrája, gyönyörű az anyagnak a képe. Mivel a struccnak nagy tollai vannak, a bőrén nagy göbök vannak, szemben például a marhával, amelynek csak sima pórusai vannak" – avat be a madár titkaiba.

A Lukács által megálmodott lábbeliken szinte bármilyen anyag felbukkanhat, egészen a legmodernebbekig. Most épp 3D nyomtatási technológiák felé kacsintgat, ezt szeretné bőrrel kombinálva hasznosítani a cipőkészítésben. A cipőkészítésben az egyediségre koncentrál: „fontos, hogy olyan anyagokat készítsünk és dolgozzunk fel, amitől minden cipő egyedi lesz. Minden darab sorszámozott. A limitált szériás, haute couture világot igyekszünk megcélozni."

A most futó kollekció kulcsszava a barokk. Csipkékkel díszített cipőket álmodott meg, megtoldva egy speciális csavarral: rozsdával megnyomott régi lenvászon lett az egyik alapanyag. Ezt kifehérítette, újrafestette, majd nemespenésszel kezelte.

Lukácsék kínálatában ma már nem csak cipők (férficipők) találhatók meg, de táskák, kiegészítők is.

És ha a sikerről van szó, még egy összetevőről ne feledkezzünk meg, teszi hozzá a dizájner. A nagy adag szerencséről.

Jó munkához idő kell

Bár a legtöbb cipőt az interneten keresztül, illetve bécsi dizájnerüzletekben forgalmazzák, Lukács Lászlóék a gyártást magyarokra bízzák. Több évtizedes szakértelemmel rendelkező szombathelyi suszter kezéből kerülnek ki az egyedi készítésű darabok, amelyeket talán egy délceg arab herceg visel majd. A fiatal tervező elmondta, egy pár cipő elkészítése több napba is beletelik. Minden tiszta kézi munka.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!