Hírek

2014.02.07. 16:40

Rendőrök őrzik a fiókokat - Megkezdték a betétesek kártalanítását

Készenléti rendőrök vigyáznak a Savaria Takarékszövetkezet fiókjaira. Ami biztos, hogy folyamatosan zajlik a betétesek kártalanítása.

Farkas Eszter

Csütörtöki sajtóértesülések szerint készenléti rendőrök vigyáznak a Savaria Takarékszövetkezet fiókjaira. Tóth István, az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) szóvivője nem tudta sem cáfolni, sem megerősíteni azokat a felvetéseket, amely szerint a rendőrök azért vigyáznak a bankfiókokra, mert a betétesek kifizetése zajlik.

A Savaria Takarékszövetkezet körmendi fiókjánál is lehetett készenléti rendőröket látni (Fotó: Ohr Tibor)

Az Országos Betétbiztosítási Alap egyébként az Magyar Nemzeti Bank engedély-visszavonó határozatát követő 20 munkanapon belül 100 ezer eurós összeghatárig (mintegy 30 millió forintig) kártalanítja a betéteseket.

– Az egymillió forintig terjedő kártalanításokat folyamatosan kézbesíti a Magyar Posta – emlékeztetett Tóth István.

Hozzátette: az egymillió forint feletti kártérítésre jogosult ügyfelek szintén a lakcímükre kapják a postai értesítőt. A kártalanítás teljes összege meghaladja a 22 milliárd forintot. Egymillió felett, 5 millió forint kártalanítási összegig a betétesek szintén folyamatosan kapják kézhez az OBA Betétbiztosítási Kártya használatához szükséges titkos PIN kódot, rá pár napra pedig magát a kártyát. A pénzügyi elszámolást tartalmazó levelek kézbesítését még a múlt héten kezdte meg a posta. A kártyával az OTP Bank pénzkiadó ATM automatáiból és fiókjaiban, illetve a Postán lehet pénzt felvenni.

– Az 5 millió forintot meghaladó összegű kártalanításban részesülő betétesek is megkapták az előző héten a kifizetési elszámolást, amellyel a megjelölt takarékszövetkezeti fiókban már hozzá juthatnak a pénzükhöz, tehát nem a Körmend és Vidéke Takarékszövetkezet fiókjaiban, hanem a kijelölt bankfiókokban, köztük például a Savaria Takarékszövetkezetekben is. Ami a feldolgozottságot illeti, elmondhatom, hogy 98 százalékban kézbesítettük az értesítőket. Az ügyfélszolgálati vonalra is kevesebb hívás érkezik, inkább új időpontot próbálnak egyeztetni a pénzfelvételi lehetőséggel kapcsolatban az ügyfelek – emelte ki Tóth István.

Megkerestük a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivőjét is. Kazmar Enikő elmondta: a készenléti rendőrség munkatársainak tevékenységével kapcsolatban nem nyilatkozhat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!