Hírek

2014.02.25. 17:14

Robbanótestekre bukkantak - Törzsvezetési gyakorlat

Törzsvezetési gyakorlatot tartott a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a helyi szervei bevonásával kedden.

A Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság operatív törzsének irányításával végrehajtott gyakorlaton részt vett mindhárom katasztrófavédelmi kirendeltség operatív munkaszerve és a katasztrófavédelmi megbízottak.

A gyakorlat célja, hogy a megyei és helyi operatív szervek elsajátítsák az intézkedések menetét, metodikáját, hogy éles helyzetben – mint például hó- vagy árvízhelyzetben – azonnali intézkedéseket hozzanak a kialakult helyzetek kezelése és a lakosság biztonsága érdekében. Begyakorolják a lakosságvédelmi feladatokat, a döntés-előkészítési, döntéshozatali folyamatokat.

A beállított alaphelyzet szerint a megye egész területén napok óta esik az eső. A rendkívüli mennyiségű csapadék miatt a megye vízfolyásai áradnak, helyi vízkárok alakultak ki a megye településein. A kedvezőtlen időjárási viszonyok miatt a katasztrófavédelmi kirendeltségeken működésbe léptek a helyi operatív törzsek. A helyzetet fokozta, hogy a víz kimosta az építkezéseken a talajt, és robbanótestet találtak a munkások egy szombathelyi, körmendi és sárvári munkaterületen. A tűzszerészekkel való egyeztetés alapján intézkedni kellett, hogy kiérkezésükig biztosítva legyen a terület őrzése. Az előzetes információk szerint a talált második világháborús romboló bombák elszállítása csak a helyszíni hatástalanítást követően valósítható meg, ezért a tűzszerészek tevékenységének időtartamára ki kell üríteni a robbanótestek kétszáz méteres körzetét.

Az operatív törzsek feladata lakosságvédelmi intézkedések végrehajtása volt. Elgondolást készítettek a feltételezett szituáció kezelésére, melyben összehangolták a területőrzési és kiürítési feladatokat a társ- és közreműködő szervekkel, előkészítették a befogadóhelyeket és a logisztikai háttértámogatást, úgy mint a szállítást, ellátást.

A gyakorlat során értékelték a résztvevők reagálóképességét, a feladatellátásban való jártasságot, a kapcsolattartás, kommunikáció és információáramlás megfelelőségét. Seper András tűzoltó alezredes, a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatóhelyettese a fenti szempontok figyelembevételével „MEGFELELT"-re minősítette a feladatok végrehajtását.

Kapcsolódó cikk:

Tűz az iskolában - gyakorlatot tartottak a katasztrófavédők

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!