Hírek

2014.04.09. 12:00

A munka és a család - Osztrák-Magyar konferencia az összeegyeztethetőségről

Szombathely - 20 alkalommal rendezik meg az Osztrák-Magyar Munkaügyi Konferenciát. A jubileumi összejövetel a munka és a család témaköre körül forog.

Ambrózai Zsuzsanna

A kétnapos konferencia témája egészen pontosan a munka és a család összeegyeztethetősége. Mindkét, az osztrák és a magyar részről egyaránt érkeztek előadók, hogy ismertessék az adott témában az ismereteiket, tapasztalataikat.

A kétnapos konferencia első napján a családközpontú vállalatvezetés körül forgott az eszmecsere, ma pedig a nemzetközi gyakorlatokat, illetve a szekciók eredményeit mutatják majd be.

Komáromi Róbert, a Nemzeti Munkaügyi Hivatal főigazgatója köszönti a konferencia résztvevőit (Fotó: Horváth Csaba)

A témában a közönség nemcsak előadásokat hallgathatott, hanem részt vehetett moderált kerekasztal beszélgetéseken, workshopokon. A nyelvi különbségek áthidalását szinkrontolmács oldotta meg, így minden előadás minden részlete ismeretessé vált a résztvevők előtt.

A szerda délelőtt megnyitón Andor László, az Európai Komisszió biztosa szakmai - videokonferenciás - bevezetőjében elmondta, a rendezvény és a téma időszerű már csak azért is, mert elindult az Európa 2020 stratégia felülvizsgálata. Át kell ugyanis gondolnunk, hogy milyen eszközökkel tudjuk segíteni egyes országok munkaerőpiaci stratégiájának növelését így a biztos, aki a továbbiakban arról beszélt, hogy az alacsony női munkaerő jelenléte a piacon egyenesen pazarlás. A legfrissebb munkanélküliségi jelentés alapján Magyarországon a nők foglalkoztatási rátája az EU átlaga alatt van. A biztos emellett arról is beszélt, sem az elvándorlás, sem az anyák foglalkoztatási hiánya nem tesz jót az országnak.

A konferencia és annak előadásai beszélgetései éppen ez utóbbi témát hivatottak mindinkább boncolgatni. Osztrák részről Nadja Bergman az L&R Szociális Kutató intézet részéről a nők és férfiak számára fenntartott keretfeltételekről beszélt, míg magyar részről Kovács Szabolcs, az Opus Szimplex Tanácsadási és Képzési Szolgáltató bt. részéről ismertette azt, hogyan segíti a munka és a család összeegyeztethetőségét a munkajogi szabályozás. Délután hasonló témákban folytak kerekasztal beszélgetések, workshopok, melyeknek lényege a tapasztalatok átadása, cseréje volt.

A konferencia ma tovább folytatódik a Tóvendéglőben. A tervek szerin a workshopok eredményeit ismertetik majd, amelyek a munkába való visszatérés és a család-/munkavállaló központú személyügyi politikáról szólnak.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!