Hírek

2014.05.05. 14:30

A bajtársak emlékére

Szombathely - A katasztrófavédelem és jogelőd szervezetei kötelékében, szolgálat közben életüket vesztett, hősi halált halt kollégákra emlékeztek hétfőn a tűzoltók megyeszerte. A fővárosban emlékművet is állítottak a tűzoltónap alkalmából.

MTI

Pajor László tűzoltó alezredes, Szabó Tamás, Dékán Szabolcs, Forgács József és Bognár Péter. Fotó: Szendi Péter

A katasztrófák elleni védekezés során elhunytaknak állítottak emlékművet a tűzoltónap alkalmából Budapesten, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) székháza előtt. Bakondi György, az OKF főigazgatója az emlékmű leleplezésekor hangsúlyozta: a hősi halottak szilárd példát jelentenek a katasztrófavédelem hivatásos állományának, és szimbólumok a társadalom számára. A tűzoltó altábornagy úgy vélte: az emlékmű hiánypótló jellegű, mert az egyes tűzoltólaktanyákon ugyan kihelyeztek emléktáblákat, de a katasztrófavédelem és a jogelőd szervezetek valamennyi hősi halottjáról eddig nem lehetett egy helyen megemlékezni. Végül kifejezte a reményét, hogy a hősi halottakra örök példaként tekint a felnövekvő tűzoltónemzedék.

A három keresztet formázó márványtömböt Kótai Róbert, a HM katolikus tábori püspökségének tábori lelkésze és Jákob János protestáns tábori püspök áldotta meg. Az emlékművön a „Hőseink" felirat alatt evangéliumi idézet olvasható: „Nincsen senkiben nagyobb szeretet annál, mintha valaki életét adja az ő barátaiért". A megemlékezés végén Bakondi Györgyön kívül megkoszorúzta az emlékművet Dobson Tibor, a Magyar Tűzoltó Szövetség elnöke, Endrődi István, a Magyar Polgári Védelmi Szövetség elnöke, Benkő Tibor, a Honvéd Vezérkar főnöke. Az ünnepségen bemutatták azt a 46 oldalas kötetet, amelyet az emlékmű felavatásával egy időben jelentetett meg az OKF. A kiadvány 1861-től kezdődően 124 hősi halott történetét dolgozza fel. Bakondi György a kötet egy-egy példányát átadta azon hősök családtagjainak, akik megjelentek a megemlékezésen.

Az emlékmű leleplezésének időpontjában, negyed tizenkettőkor Vas megye hivatásos, önkormányzati és önkéntes tűzoltói kiállították készenléti szereiket a tűzoltószertárak elé, védőruhában felsorakoztak, és egy perces szirénázással emlékeztek az elhunyt bajtársakra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!