Hírek

2014.05.07. 18:53

Tudta? Adóköteles a diákmunka is!

Az ellenőrzések tapasztalatai szerint a diákmunkát végzők közül többen elmulasztják a személyijövedelemadó-bevallás benyújtását, pedig a diákmunkával szerzett jövedelem is adóköteles.

Peltzer Géza

A diákoknak is érdemes tehát odafigyelniük a közelgő május 20-i határidőre – figyelmeztet a NAV közleményében. A törvény értelmében munkavállalóként az létesíthet munkaviszonyt, aki a 16. életévét betöltötte. A jogszabály azonban – az iskolai szünet időtartama alatt – annak a 15. életévét betöltött tanulónak is engedélyezi munkaviszony létesítését, aki a tanulmányait általános iskolában, szakiskolában vagy középiskolában nappali rendszerű képzésben folytatja. Az alkalmazás további feltétele a törvényes képviselő (szülő) hozzájárulása.

A négy legtipikusabb foglalkoztatási forma a munkaviszony, a díjazás ellenében munkavégzésre irányuló egyéb jogviszony, az iskolaszövetkezet tagjaként végzett munka, valamint az egyszerűsített foglalkoztatás keretében történő munkavégzés.

A diákmunkával szerzett jövedelmekről személyijövedelemadó-bevallást elkészíteni. Amennyiben a diák kizárólag egyszerűsített foglalkoztatásból származó jövedelemmel rendelkezik, csak akkor kell a jövedeleméről szja-bevallást készíteni és adót fizetni, ha az egyszerűsített foglalkoztatásból származó bevétele meghaladja az e foglalkoztatás naptári napjainak száma és az adóév első napján hatályos kötelező legkisebb munkabér napibérként meghatározott összegének (2013-ban 4510 forint/nap) szorzatát, vagyis a mentesített keretösszeget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!