Hírek

2014.05.25. 20:25

EP-választás: Alacsony részvétel és Fidesz-győzelem

Vas megye - A legnagyobb arányú részvétel a megyék között és szavazatszámlálás közti villámcsapás: ezek az országos érdektelenségbe fúlt EP-választás kiemelkedő tényei Vas megyében.

Munkatársainktól

A szavazókörök zárása után dr. Kun László, a Vas Megyei Területi Választási Iroda irodavezetője ismertette a 18.30 órai részvételi adatokat, amelyek szerint a választásra jogosultak 27,64 százaléka szavazott addig. Budapest után Vas megyében volt a legmagasabb a részvétel, a szavazásra jogosultak 29,34 százaléka adta le voksát. Kun László azt is elmondta: a részvételi arány most alacsonyabb volt, mint a korábbi EP-választásokon. Vas megyében volt azonban olyan település, ahol a részvételi arány 70 százalék fölött volt. Hegyhátszentjakabon például a szavazásra jogosultak 73,21 százaléka voksolt. Ez azt jelenti, hogy 56 választópolgárból 41-en mentek el szavazni. A legkevesebben a megyében Bérbaltaváron voksoltak, összesen 17,89 százaléka a választópolgároknak. Kun László kiemelte: Vas megyében a szavazás rendben zajlott. Csupán egy probléma merült fel. Este nyolc óra körül belecsapott a villám Nemesbődön abba az épületbe, ahol a szavazatszámláló bizottság dolgozott. Valószínűleg a gép is tönkrement, így ott nem tudták folytatni az adatok feldolgozását. A bizottság tagjai átköltöztek Vát községbe, ahol folytatták a munkát.

A vasiakra jellemző lelkes szavazás másként alakult az ország többi részében. Kelet-Magyarországon 22,86 és 27,28 százalék között mozgott a voksolók aránya. Kiszelly Zoltán politológus szerint az, hogy Budapesten, illetve az ország nyugati részében sokkal magasabb volt a választási részvétel, azt jelenti: azok a pártok számíthatnak jobb eredményre, akiknek Budapesten és az ország nyugati részében erősebb a bázisuk.

Kitért arra, hogy például Vas megyében, ahol magas volt a részvétel, az a jobboldalnak, a Fidesznek kedvez, mert ott az áprilisi országgyűlési választáson ők értek el jobb eredményt.

Az eredményeket 23 órakor jelentette be a Nemzeti Választási Iroda, amely már este 9-re feldolgozta a szavazatok 99,7 százalékát: csupán azért kellett ilyen sokáig várni, mert az összes európai tagállamban be kellett fejezniük a voksolást a szavazópolgároknak.

 

Kapcsolódó hírek:

EP-választás 2014 (folyamatosan frissül)

Villám csapott a szavazatszámláló bizottság épületébe Nemesbődön

Így látták Vas megyében - Politikusok kommentárjai és várakozásai

Szombathely polgármestere a választási esélyekről - videóval

Simon Marcsi, Európa szépe is voksolt

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!