Hírek

2014.05.26. 15:40

Ki aratja le a termést? - Nem hosszabbítható meg a kiskertesek bérleti szerződése

Többszáz bérlő veszítheti el a kiskertjét, mert szeptemberben lejár a kerthasznosítási egyesületeknek az önkormányzattal kötött szerződése.

Simon Erzsébet

A május elsején hatályba lépett földtörvény szerint földet csak az bérelhet, aki földműveléssel foglalkozik. Szombathelyen az önkormányzattól összesen csaknem ezer család bérel 200-600 négyzetméter körüli parcellákat, amelyeket hobbikertként művelnek, kertszövetségekbe tömörülve. A város déli részén található Körtésben három kerthasznosítási egyesület működik. Mintegy ötszáz bérlőt tartanak nyilván. Szeptember végén lejár az ötéves bérleti szerződésük, s jelenleg úgy fest, a hatályos földtörvény nem engedi, hogy meghosszabbítsák azokat. Ezen a területen pedig évtizedek óta kiskertek vannak, 30-40 éve zömmel ugyanazokkal a bérlőkkel, akik rettentően fájlalják a kialakult helyzetet.

– Foglaljanak helyet, máris hozom a frissítőt! Igen finom málnaszörp, valódi gyümölcsből készült, ez nem műanyag ital! – invitál bennünket az árnyékba Bakucz Zoltán. Nincs okunk kételkedni a szavaiban, látjuk a zöldellő málnabokrokat, s persze szemünk láttára szedett friss eper is kerül íziben az asztalra. A Körtés II. Kerthasznosítási Egyesület vezetőivel beszélgetünk arról, hogy vajon ki aratja le ősszel a kiskertekben termelt zöldséget, gyümölcsöt. Ez a téma mostanában a bérlők között.

Horváth Árpád elnök azt mondja, a jegyző tájékoztatta az egyesületeket a földtörvény őket érintő változásairól. Eszerint földhasználati jogot csak a földhivatalok által nyilvántartott földművesek, vagy mezőgazdasági termelőszövetkezetek szerezhetnek. Vagyis, az önkormányzat nem hosszabbíthatja meg a kertszövetkezetek szeptemberben lejáró bérleti szerződéseit.

A Körtés II. Kerthasznosítási Egyesület vezetői: Horváth Árpád elnök, Bakucz Zoltán és Hajdu Endre vezetőségi tagok (Fotó: Szendi Péter)

– Négy-öt évtizeddel ezelőtt a nagy szombathelyi cégek – a MÁV, a Remix –, a határőrség fizikai dolgozóinak mértek itt ki körtefákkal beültetett parcellákat, innen ered az övezet neve is – emlékeztet a kezdetekre az elnök. – A panelházak lakói jutottak így némi zöldterülethez. Sokan vagyunk itt a kezdetektől, gondozzuk, szépítjük a kiskerteket, barátságok szövődtek, de jelen pillanatban úgy fest, nem maradhatunk tovább. Ezt mi nem akarjuk elfogadni, beszéltünk a városvezetőkkel, akik megígérték, hogy protestálnak a vidékfejlesztési miniszternél az érdekünkben.

– Ez nemcsak a mi problémánk – veszi át a szót Hajdu Endre. – Országosan több százezer hasonló, bérelt kiskert van, nem szabadna megfosztani a használókat attól, hogy megtermeljék a saját szükségletüket. Ami, nem kell magyarázni, jóval értékesebb – és persze olcsóbb –, mint a hipermarketek külföldi áruja. Emellett a kertészkedés kitűnő rekreációs tevékenység is. Sokakat tesz boldoggá egy kis darabka bérelt föld. Törvénymódosítással könnyen megszüntethető lenne a probléma, a helyi politikusok ígértek is segítséget. Szeptember hamar itt lesz, reménykedünk, hogy nem más aratja le a termést.

Horváth Géza: szinte minden megterem itt, ami az asztalra való (Fotó: Szendi Péter)

– A hobbikerti kertészkedés az a tevékenység, amit ha jól csinálunk, nem viszi, hanem hozza a pénzt – szögezi le Horváth Géza, a Körtés III. Kerthasznosítási Egyesület egyik bérlője. – Jó levegőn vagyunk, testmozgást végzünk, a magunk termelte zöldség, gyümölcs egészséges, s hozzájárul a családi költségvetés javításához. A konyhaasztalra való megterem itt, s korántsem elhanyagolható szempont, hogy tudjuk, mit eszünk. És hát szellemi foglalkozásúként remekül kikapcsolódom az üde környezetben.

A Galambos család is ez utóbbit hangsúlyozza. Ők alig egy éve vették át a kiskertjüket egy idős embertől, a veteményezéssel még csak próbálkoznak. Budapestről költöztek egy szombathelyi társasházba, a lépcsőházi hirdetőtáblán látták meg, hogy kert átadó. Imre újdonsült kerthasználóként reménykedik, hogy néhány hónap után nem kell megválniuk a kellemes helytől. Sokakkal együtt bízik abban, hogy a döntéshozók mihamarabb megtalálják a bérlők számára megfelelő megoldást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!