Hírek

2014.05.20. 10:53

Megölték-e a szamarak a tűzoltót?

Körmend - Halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségével vádolja az ügyészség azt az őstermelőt, akinek a szamarai a magyarszecsődi tanyája előtt halálra marták a szomszéd ingatlan tulajdonosát. A per kedden kezdődött.

Simon Erzsébet

Évek óta állattartással foglalkozik magyarszecsődi külterületi ingatlanán M. J. A férfi birkákat, disznókat tart, tucatnyi kutyája van, és két szamár is gazdagította az állatállományát tavalyig. Ősszel aztán az utóbbiaktól meg kellett válnia, ugyanis a Körmendi Járási Ügyészség azzal vádolja a fiatalembert, hogy a szamarak halálra martak egy embert.

A per tárgyalása kedden kezdődött a Körmendi Járásbíróságon. Dr. Tőke Péter ügyész a vád ismertetésekor elmondta: M. J. 2009 óta őstermelő, magyarszecsődi külterületi ingatlanán tart állatokat, s ő maga is ott lakik. Tavaly május 13-án nem kellő körültekintéssel zárta be a Rába és három oldalról vadhálóval határolt birtok kapuját, s a szamarai kijutottak a kerítés melletti földútra. Ott közlekedett segédmotor-kerékpárjával a szomszédja, H. S., akit a szamarak megtámadtak. A körmendi nyugdíjas tűzoltó leesett a motorról, az állatok vonszolták, megtaposták, a testét több helyen is megharapták. A vádirat szerint a nagy számú külső és belső sérülések, csonttörések, s az ezek következtében kialakult heveny idegrázkódtatás miatt a férfi a helyszínen elhunyt. Az ügyészség halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségével vádolja M. J.-t.

Dr. Zsámboki Györgyi bíró előtt vallomást tesz az őstermelő vádlott. Jobbról dr. Tőke Péter ügyész (Fotó: Szendi Péter)


Dr. Zsámboki Györgyi
bíró kérdésére a vádlott először azt válaszolta, bűnös, ám később kijelentette: nem ismeri el a büntetőjogi felelősségét. Vallomást tett, s egyebek mellett elmondta: a tragikus nap reggelén is zárva volt az a kapu, amin az állatok kijutottak az útra. Szoros vasretesz, kötél akadályozta meg, hogy kinyíljon. Ő egy másik kapun jár ki be. Korán elment otthonról, s mikor késő délután hazaért, akkor fedezte fel a fekvő, már halott embert az úton. A vádlott nem tudott arra válaszolni, hogyan juthattak ki a szamarak, s főleg az iránt vannak kétségei, hogy bántották a szomszédját. Elmondta, hogy a kerítésdróton korábban valakik egy helyen rést vágtak, és a kapuláncot, lakatot is szétvágták. Megrémült, amikor látta, hogy a szomszédja a feldőlt motorjától nem messze halva fekszik a földön. Átszaladt egy másik szomszédhoz, ő hívta a mentőket. A bíróság előtt az elhunyt férfi özvegye és lányai sem a szamarakról beszéltek, sokkal inkább a tucatnyi kutyát emlegették. Azok közül a kisebbek nem mindig a kerítés mögött voltak. Az asszonyok az utóbbi években nem jártak a telekre, az elhunyt elmondásai alapján vélelmezték, hogy a nyugdíjas férfi inkább a kutyáktól félt. A szamarakról az M. J. jószágait kezelő állatorvos úgy nyilatkozott: a viselkedésükben sosem észlelt semmi furcsát, kellően tápláltak és gondozottak voltak. A praxisában nem fordult elő, hogy valakit megharapott volna szamár. A hatósági állatorvos is tanúskodott, aki szerint megvalósult a biztonságos állatartás a telepen . A műszaki szakértő úgy véli, csak egyesített igazságügyi orvos, állatorvos, nyomszakértő és műszaki szakértői vélemény adhat választ az ügyben felmerülő kérdésekre. A bíróság elnapolta a tárgyalást.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!