Hírek

2014.05.05. 13:45

Megkezdődtek az érettségik Vasban is

Szombathely – A magyar érettségi írásbeli vizsgáival megkezdődött a középiskolások számadása hétfőn.

Simon Erzsébet

A középszinten érettségiző vizsgázóknak egy szövegértési és egy szövegalkotási feladatsort kellett megoldaniuk a magyarérettségin négy óra alatt. A diákok először a szövegértési tesztet kapták kézhez, s hatvan perc állt a rendelkezésükre, hogy megválaszolják a kérdéseket. Veszelszki Ágnes – aki az ELTE BTK Mai Magyar Nyelvi Tanszékének tanársegéde, már a doktori disszertációjában is a „netnyelvvel" foglalkozott, két évvel ezelőtt pedig egy netszótárt is összeállított – tanulmányának részletét kellett elolvasniuk és értelmezniük. A szöveg a netnyelvről, az SMS-ekben és e-mailekben használt rövidítésekről, az internetes nyelv jellemzőiről szólt. A téma igazán nem ismeretlen a diákoknak: a középiskolai nyelvtanórákon szinte minden pedagógus foglalkozik az internetes nyelvhasználattal, mi több, talán nincs is olyan tinédzser, aki ne tudná megmondani, mit jelent a „lol", a „vok" vagy a „sztem".

A szövegalkotási feladat megoldására három órát kaptak a diákok. Három esszéfeladat – érvelés, műértelmezés és összehasonlító elemzés – közül választhattak. Márai Sándor Füveskönyvének egy részlete alapján érvelhettek a „lassú olvasás", vagyis a slow reading mellett vagy ellen, Bródy Sándor Kaál Samu című művét elemezhették, a verskedvelők pedig összehasonlíthatták Berzsenyi Dániel Életfilozófia, illetve Arany János Visszatekintés című művét.

Kiss Zsófia, Berghoffer Bálint Zoltán és Hanna Fátima emelt szinten vizsgázott. Középen Porpáczy Bernadett tanárnő. Az Orlay iskola adott helyet a magyar írásbeli emelt szintű érettséginek. Fotó: Horváth Csaba

Mi az Orlay Kereskedelmi és Vendéglátói Szakképző Iskolában jártunk hétfőn. Futó István igazgatótól megtudtuk: az intézmény 118 diákja írta a dolgozatát középszinten magyarból. Ez az iskola adott helyet az emelt szintű írásbeli magyarérettséginek is. A megyéből összesen 34 középiskolás választotta a magasabb szintet e tantárgyból. Emelt szinten egy nyelvi-irodalmi műveltségi feladatsort és három szövegalkotási feladatot kellett megoldani, ugyancsak négy óra alatt.

Az írásbeli végeztével szólítottunk meg néhány diákot. A Nagy Lajos Gimnázium tanulója, Hanna Fátima jogi egyetemre készül, ezért választotta az emelt szintű érettségit. Hozzá közelálló témáról értekezett, a szimbólumok értelmezését választotta. Úgy hiszi, jól megoldotta a feladatot. Berghoffer Bálint Zoltán celldömölki. A Szombathelyi Műszaki Szakképző Iskola és Kollégium Savaria Szakképző Iskolájának végzőse a Nemzeti Közszolgálati Egyetemre jelentkezett, s szerinte jól sikerült az írásbelije. Elárulta: megkönnyítette a dolgát, hogy áttanulmányozta az előző évek vizsgafeladatait. A sárvári Tinódi gimnázium diákja, Kiss Zsófia gyógypedagógus szeretne lenni. Számított a feladatokra, azt mondta, éppen ezeket át is nézte a vizsga előtt. Úgy érzi, összességében jól teljesített.

Az Orlay vendéglátást tanuló felsőszölnöki diákja, Gyécsek Eszter középszinten vizsgázott, szerinte a szövegértés csöppet sem okozott gondot, jó téma a fiataloknak. Ő marad az iskolában, érettségi után kitanulja a cukrász szakmát.

Magyar irodalom

A helyesírási szótár segíthetett

A középszintű vizsga szövegalkotási része minden évben három típusfeladatból áll – érvelésből, műelemzésből és összehasonlító elemzésből. Az érettségizőknek 500-1500 szavas fogalmazást kellett írniuk, a terjedelem független attól, melyik téma mellett döntöttek. Az esszéfeladat megoldására legfeljebb 60 pontot lehet kapni. A középszintű magyarérettségin összesen 15 pontot lehet veszíteni helyesírási hibákkal, míg a rendezetlen íráskép miatt 3 pontot vonhatnak le a javítótanárok. Viszont lehetett használni helyesírási szótárt, és mivel a fogalmazás megírására három órát kaptak a diákok, volt idejük kikeresni a nehezebb szavakat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!