Hírek

2014.06.09. 07:57

A csiga túrán egymást segítették az ép és értelmi fogyatékkal élő gyerekek

A Rumi speciális szakiskola, fejlesztő intézmény oktatói idén is megrendezték a hagyományos Csiga túrát. A túra nyolc kilométeres távon, több állomáson keresztül, erdőn, mezőn át tartott, számos feladatot állítva a gyerekek elé.

Bajdó Bettina

A Rumi Óvoda, Fejlesztő és Általános Iskola, Készségfejlesztő Speciális Szakiskola, Gyermek- és Diákotthon 2000-ben meghirdetett egy addig ismeretlen programot középsúlyos értelmi fogyatékos tanulók részére, melyet azóta kétévente rendezünk meg - tudtuk meg  Domjánné Éder Marietta igazgatótól. Hozzátette: a program célja, hogy a fogyatékosok világában is egyre jobban teret foglaló teljesítményorientáltságot kiváltsák egy örömszerző, sikerélményhez juttató, tapasztaláson alapuló ismeretszerző tevékenységgel. A tanulók pénteken játékosan ismerkedhettek meg közvetlen környezetünk növény- és állatvilágával, a környék nevezetességeivel, a környezet-és természetvédelem alapvető fogalmaival. A rendezvényen részt vettek Pest, Zala, Somogy, Győr – Moson – Sopron, Vas megye enyhe, középsúlyos és „normál” általános iskolák csapatai és az intézmény támogatói. 23 csapat 285 fővel járta végig a túra körülbelül nyolc kilométeres útvonalát.

Suboritsné Takács Szilvia kísérővel, a  a Rumi Általános Iskola csapatával vágott neki a távnak
Fotó: Domjánné Éder Marietta

Az igazgató hangsúlyozta: a túra arra hivatott igazán, hogy felhívja a figyelmet, vegyük észre azokat az apró szépségeket, amit egy egészséges séta során az árokparton, a ligetes erdőben vagy a patakparton megfigyelhetünk. A kirándulás során a gyerekek felfedezték a vidéki élet szépségeit, hajtották a kukoricamorzsolót, a mozsárba lisztet varázsoltak, írtak verset a csigáról és felismerték a fákon daloló énekesmadarakat.

A természet felfedezése „összehozta” a fogyatékos gyermekeket az épekkel, hiszen a túrán egyformán kellett megoldaniuk a játékos feladatokat ép és sérült fiataloknak egyaránt. Az önkéntes segítők és támogatók létszáma évről évre bővül, most érkeztek segítők a Nagy Lajos Gimnáziumból és a Szombathelyi Baptista Gyülekezet ifjúsági csoportjából is. A túra nagy sikert aratott, minden résztvevő arcán a fáradtság mellett az elégedettség látszott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!