Hírek

2014.06.23. 15:40

Átállás kisebb zökkenőkkel - Módosul a mobilparkolási rendszer

Megyei körkép - Július elsejétől indul az egységes országos mobilparkolási rendszer. Az átállásra a fizetőparkolókat üzemeltető szolgáltatóknak is fel kellett készülniük. Lehet, hogy Vas megyében ez nem sikerül mindenhol.

Pócza Gabriella

Jelenleg az ország hetven településén kell fizetni közterületi parkolásért, ezek közül 42 helyen eddig is lehetett mobiltelefonnal kezdeményezni, majd leállítani a parkolást. Egy 2011-es törvény, majd az annak végrehajtásáról szóló 2012-es kormányrendelet szerint azonban július 1-jétől valamennyi fizetős önkormányzati parkolóban meg kell teremteni a mobilparkolás lehetőségét.

A parkolók üzemeltetetői az új rendszerben egyetlen szolgáltatóval, a Nemzeti Mobilfizetési (NMF) Zrt.-vel szerződhetnek. Velük viszont kötelező szerződni.

Kulcsár Zsófi általában akkor használja a praktikus és gyors mobilparkolást, ha nagyon siet<br> Fotó: Zergi Borbála

 

Szombathelyen eddig is működött mobilparkolási rendszer. A fizetőparkolókat üzemeltető Szombathelyi Vagyonhasznosító és Városgazdálkodási (SZOVA) Zrt.-nél tehát adottak voltak az ehhez szükséges tárgyi és informatikai feltételek, így most csak annyi volt a teendőjük, hogy szerződniük kellett az NMF Zrt.-vel, illetve a parkolóőrök okostelefonján lévő programot kellett módosítani, az ellenőrzést ugyanis július 1-jétől az NMF Zrt. szerverén keresztül végzik. - A rendszer bevezetése után a parkolási díjak változatlanok maradnak Szombathelyen - hangsúlyozta Kurucz Zoltán, a SZOVA Zrt. parkolási részlegvezetője. Hozzátette azt is, hogy azok, akik a mobilparkolást választják, Szombathelyen a korábbinál olcsóbban megússzák a tranzakciót, a törvény ugyanis 50 forintban maximalizálja a mobilparkolás esetén felszámítható kényelmi díjat, ami jelenleg 75 forint.

Papp Gábor is várja az egységes mobilparkolási rendszer bevezetését. Jövő hónaptól hetven településen igénybe vehetővé válik (Fotó: Szendi Péter)

A szolgáltatást ugyanolyan módon vehetik igénybe az autósok, mint július 1-jéig telefonhívással, SMS küldéssel vagy ingyenesen letölthető mobilalkalmazás segítségével. Módosulnak viszont a mobilparkolás-alkalmazások, ezért azokat az átállás után frissíteni kell. Változnak a mobilparkolás indításához és leállításához szükséges telefonszámok is: a leggyakrabban használt 810-es előhívó helyett 763-at kell beütni, a zónakódok azonban nem változnak. Ezekre a változásokra a parkolójegykiadó automatákra kihelyezett matricákon és szórólapokon hívják fel az autósok figyelmét.

Szentgotthárdon eddig nem lehett mobiltelefonnal intézni a parkolást. Már készülnek az átállásra, ám nem valószínű, hogy július 1-jére végeznek. Gaálné Horváth Andrea, a Szentgotthárdi Eszközkezelő és Településfejlesztő Kft. ügyintézője arról tájékoztatta lapunkat, hogy a mobilparkolási rendszerrel kapcsolatos eszközök beszerzése még folyamatban van.

Sárváron csak a vár előtti parkolóban kell fizetni, ott is csak azért, mert a felújítását pályázati pénzből végezték, és előírás volt, hogy fizetőssé kell tenni. Ott eddig nem lehetett mobiltelefonnal parkolást kezdeményezni, július 1-jétől viszont működni fog a rendszer, tudtuk meg dr. Bankits Lászlótól, a polgármesteri hivatal irodavezetőjétől, aki hozzátette azt is, hogy a városban továbbra sem tervezik a többi parkoló fizetőssé tételét.

 

FLOTTÁK IS REGISZTRÁLHATNAK

A Nemzeti Mobilfizetési Zrt. honlapján keresztül a magánszemélyek és a cégek megadhatják a regisztrációhoz szükséges személyes, céges, valamint a gépjárművük adatait. Különösen a céges flották zökkenőmentes mobilparkolása esetében fontos, hogy július elsejére minden készen álljon: az ügyfeleknek lehetőségük van banki átutalással fizetni, illetve bankkártyájukról mobilparkolási egyenlegük feltöltésére. így azok, akiknek az eddigi szerződéses mobilparkolásai szolgáltatója nem csatlakozott viszonteladóként a Nemzeti Mobilfizetési Rendszerhez, akár a többi viszonteladó, akár a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. ügyfeleként továbbra is zavartalanul veheti igénybe a szolgáltatást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!