Hírek

2014.06.29. 12:55

Dobar dan, azaz jó napot!

Tamburaszóval ünnepeltek a horvátok: a Fő tér közepén felállított sátorban zajlott a hrvatski dan.

A horvát egyesület székhelyétől, a Kisfaludy utcából vonultak zászlókkal és muzsikaszóval vonultak a horvátok a Fő térre szombat délután, ahol már állt a sátor, amely otthont adott az éjfélig tartó rendezvénynek. A magyar himnusz után elénekelték a horvátot, majd a grádistyei horvátok himnuszát.

Ez már hatodik év, hogy megrendezték a horvát napot, azaz a hrvatski dant a városban, igen jó hangulatban, telt házzal .

Közel ötszáz esztendeje a török elől menekültek a horvátok Nyugat-Magyarországra, a mai osztrák-magyar határ mindkét oldalára. A közösség azóta is összetartó, megőrizték nyelvüket, kultúrájukat, hagyományaikat. Ma már intézményesen is: az első horvát bált 1977-ben rendezték Szombathelyen, tíz évvel később megalakult a horvát klub, majd 1990-ben itt, a városban alakult meg az Országos Horvát Szövetség.

Az összetartásnak, a közösség virágzásának ékes bizonyítéka volt a szombaton megrendezett horvát nap. A szervezők a szombathelyi horvátok voltak, de jöttek az egész határvidékről, Felsőcsatártól Tótszentmártonig.

A három himnuszt (magyar, horvát, gradistyei) követően Jurasits Ferenc, a Szombathelyi Horvátok Egyesületének elnöke és Skrapits László, a Szombathelyi Horvát Önkormányzat elnöke köszöntötte a résztvevőket, horvátul és magyarul.

A napot hivatalosan Puskás Tivadar szombathelyi polgármester nyitotta meg, aki elmondta, idén másfélszeres támogatást adot a város a horvát nemzetiségi programokra.

Szentmise következettt, amelyet Branko Kornfeind plébános tamburamuzsikával színesített, majd sorra léptek színpadra az ének- és zenekarok, tánccsoportok. Szólt a tambura, lebbentek a színes kendők... Miért hoztak ennyi vizet tartályokban? - kérdezte valaki a tömegben. Hát, mert a horvát, az egy tüzes nép...

Éjfélig tartott a buli a Fő téri sátorban, köszönhetően a szentpéterfai Pinka Bandnek.

 

Címkék#horvát
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!