Hírek

2014.06.02. 09:26

Tiltakozás a biomassza-erőmű ellen

Szombathely - A Sárdi-ér utcába tervezett biomassza-erőmű ügyében számos dolog nem úgy történt, ahogy azt a vonatkozó jogszabályok előírják. A Gyöngyöshermán-Szentkirályi Polgári Kör több fórumon tiltakozott, úgy fest, eleddig hiába.

Simon Erzsébet

Hónapok óta nem történik semmi érdemleges azokkal a beadványokkal, amelyeket a Sárdi-ér utcába tervezett biomassza-erőmű ügyében eljáró hatóságoknak címzett a Gyöngyöshermán-Szentkirályi Polgári Kör meghatalmazása alapján dr. Hosszú Károly ügyvéd. A civil szervezet jogi képviselőjével tekintettük át az eddig történteket, annak apropóján, hogy a hatóság kiadta a Grenor Hungária Energetikai Kft-nek a biomassza-erőmű építési engedélyét.

- Azzal kezdeném, hogy a szentkirályiak a szombathelyi közgyűlés márciusi ülésén elhangzottakból értesültek arról, hogy a Sárdi-ér utcai ingatlanon megvalósuló bioerőmű mint sajátos építmény károsanyag-kibocsátása érinti a lakóövezetüket. A rendelkezésünkre álló iratok alapján az elvi építési, illetve építési engedély közzététele, s a lakosság tájékoztatása a vonatkozó jogszabályokkal ellentétesen nem történt meg. Kifogásoljuk, hogy az engedélyezési eljárás során nem vették figyelembe, hogy a tervezett létesítmény tárolósilója és a kazáncsarnok magassága a hatályos rendelkezések ellenére meghaladja a megengedett tíz méteres építménymagasságot. Ezzel kapcsolatos álláspontunkat az önkormányzati Tervtanács, Szombathely jegyzője, illetve a Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Mérésügyi és Műszaki Biztonsági Hatósága nem cáfolta, sőt, meg sem próbálta jogszabályokra hivatkozva alátámasztani a kötelező építménymagasságtól való eltérést. A Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Mérésügyi és Műszaki Biztonsági Hatóságához benyújtott beadványunkban azt kértük, hogy a biomassza-erőmű jogszabálysértő elvi építési engedélyét vonják vissza. A hatóság ezt álláspontunk szerint jogtalanul megtagadta. Ezután a Szombathelyi Városi Ügyészséghez fordultunk azonnali intézkedést kérve. Onnét az első beadványunkat illetékességi okokra hivatkozva a Győr-Moson-Sopron Megyei Főügyészséghez küldték, majd ezt követően a Legfőbb Ügyészség tájékoztatott bennünket arról, hogy az ügyben a Vas Megyei Főügyészség jár el. Miután intézkedés nem történt, egy hete egy újabb beadványban megismételtük a kérelmünket. Eközben jutott a tudomásunkra, hogy a hatóság kiadta az erőmű építési engedélyét, ezért csütörtökön lakossági fórumot tartunk.


Dr. Hosszú Károly azt is elmondta, hogy a Gyöngyöshermán-szentkirályi civil szervezet mindeddig tanácskozási jogot is hiába kért a megyeszékhely önkormányzatának közgyűlésétől erőmű-ügyben. Jóllehet a vonatkozó jogszabályok alapján a települési önkormányzat a feladatai körében támogatja a lakosság önszerveződő közösségeinek a tevékenységét, együttműködik e közösségekkel, ezzel együtt szabályoznia kell a civil szervezetek tanácskozási jogát. Az ügyvéd a levegőterheléssel kapcsolatban megjegyezte: nem elegendő a tervezett erőmű kibocsátásait vizsgálni, hanem a környéket érintő összes hatást vizsgálni szükséges. Ezek jelen esetben nélkülözhetetlenek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!