Hírek

2014.07.12. 12:53

Anyakönyv helyett házassági lapokat kell aláírni

Szombathely – Az anyakönyvi eljárásról szóló törvény változása számos újdonságot hozott. Ezek egyike, hogy július 1-jétől eltűntek az anyakönyvek a házasságkötő termekből.

Ölbei Lívia

A házasságkötések egyik ünnepélyes, az esküvői fotóalbumokban is megörökített pillanata volt, amikor az ifjú pár, a tanúk és az anyakönyvvezető aláírta az anyakönyvet. Július 1-jétől azonban eltűntek a házasságkötő termekből az anyakönyvek. Ennek oka az a törvényi változás, amely az új, korszerűbb elektronikus anyakönyv létrehozását szorgalmazza.

Danyiné Késmárky Réka még a házassági anyakönyvet írta alá (Fotó: Szendi)

Mint azt a szombathelyi polgármesteri hivataltól kapott tájékoztatóból megtudtuk, mostantól az anyakönyvezés esemény alapúból személy alapúvá válik, tehát mindig egy adott személyhez jegyzik be a különböző eseményeket, így a születést, a házasságkötést, a bejegyzett élettársi kapcsolat létrehozását és a halálozást. Az anyakönyvvezetők folyamatosan töltik fel az elektronikus anyakönyvi rendszert az 1895 óta vezetett állami anyakönyvek adataival. Az anyakönyvi kivonatok azonban megmaradnak, csupán az adattartalmuk változik.Az eddig használt papír alapú anyakönyvek nem tűnnek el, azokat - selejtezhetetlen iratként - továbbra is az anyakönyvvezetők őrzik, illetve közben dolgoznak is velük, hiszen az azokban szereplő adatokat rögzítik az elektronikus rendszerbe.

Az anyakönyvvezetők pedig továbbra is nagy gondot fordítanak arra, hogy megőrizzék a házasságkötések ünnepélyességét. Ezentúl is viselik például a törvény által előírt anyakönyvvezetői vállszalagot, csupán annyi változott, hogy a férj, a feleség, a tanúk, valamint az anyakönyvvezető nem házassági anyakönyvet írnak alá, hanem úgynevezett házassági lapot. Ezeket a lapokat Szombathelyen és Sárváron - és feltehetően több településen is - alkalomhoz illő, díszes borítóban helyezik el az anyakönyvvezető asztalán, ahova természetesen - akárcsak eddig - továbbra is kivonulnak az aláíráshoz. A ceremónia végén pedig az anyakönyvvezető - szintén egy díszes borítóban - átnyújtja az ifjú párnak a házassági anyakönyvi kivonatot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!