Hírek

2014.07.24. 16:20

Kevesebb a kulcsos gyerek

Szombathely - A legtöbb szülőnek gondot okoz gyermeke nyári felügyelete. Szombathelyen utcai szociális munkások figyelnek az úgynevezett „kulcsos gyerekekre”, de a Máltai Szeretetszolgálat Szombathelyi Csoportjának önkéntesei is segítik például a Derkovits lakótelepen játszó fiatalokat abban, hogy szabadidejüket tartalmasan töltsék el.

Farkas Eszter

Sziffer Tamás és Harsányi Levente, a Pálos Károly Szociális Szolgáltató Központ és Gyermekjóléti Szolgálat két utcai és lakótelepi szociális munkása. Munkájuk során a város különböző pontjain feltérképezik azon fiatalok csoportjait, akik szabadidejüket felügyelet nélkül csellengéssel, semmittevéssel töltik. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a nyári időszakban több gyermek tartózkodik utcán, köztereken, s programok híján többnyire csak unatkoznak.

– Elsődleges feladatunk a fiatalokat érintő problémákban való segítségnyújtás. Emellett preventív feladatokat is ellátunk, különböző programokkal igyekszünk a fiatalok szabadidejét tartalmasabbá tenni. Egyik alternatíva az intézmény által működtetett két ifjúsági klub, mely Oladon a Kodály Zoltán utca 4. szám alatt található Családsegítő Szolgálat telephelyén, illetve a Wesselényi utca 4. szám alatt működik. Itt a fiataloknak lehetőségük nyílik barátok közt csocsózni, dartsozni, internetet, különböző kártya- és társasjátékokat használni, vagy csak egy jót beszélgetni. A meglévő szolgáltatások mellett havi rendszerességgel részt vehetnek a klubok által szervezett szabadtéri sport, kulturális, prevenciós programokon. A klubok iránti érdeklődés évről évre növekszik, főként a nyári szünidőben – emelték ki az utcai szociális munkások.

 

Csütörtökön gyerekzsivajtól volt hangos a Derkovits lakótelep egyik játszótere. A Máltai Szeretetszolgálat Szombathelyi Csoportjának négy fiatal önkéntese figyelt közel 20 gyerekre. Az önkéntesek már évek óta járnak erre a játszótérre, hogy a környékbeli gyerekeknek különböző programokat biztosítsanak a szünetben. A programban felsőoktatási intézmények hallgatói és középiskolások vesznek részt. Reggel 9 és délután 16 óra között a gyerekek focizhatnak, sakkozhatnak, beszélgethetnek az önkéntesekkel, de minden évben tartanak bűnmegelőzési és drogprevenciós előadásokat is, elmennek moziba, fagyiznak, pizzáznak, mentősök és tűzoltók színesítik a programokat.

– Már 14 éve járunk olyan játszóterekre, ahol sok gyerek összegyűlik. A programot az önkormányzat bűnmegelőzési, közbiztonsági és közrendvédelmi illetve jóléti alapítványa is támogatja – mondta el Asbóth Mária, a szolgálat vezetője. – A nyári szünetben a gyerekeknek szeretnének tartalmas kikapcsolódást nyújtani – mondja Óvári Tamás, 22 éves orvostanhallgató, aki már tíz éve önkéntes segítő.

– A gyerekekkel, és a szülőkkel jó kapcsolatot alakítottunk ki. A szülők nyugodtak, tudják, hogy ha mi itt vagyunk, biztonságban vannak gyermekeik – tette hozzá az önkéntes. A fiatalok igénylik is a szolgálat önkénteseinek társaságát. „Kis C" vagyis Örkény Dávid 14 éves és négy éve jár le a játszótérre. – Itt lakunk, a mamám itthon van, de jobban szeretek itt lent lenni a barátokkal és Tamásékkal. Focizunk, „brazilozunk", beszélgetünk – mondta Dávid.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!