Hírek

2014.07.31. 09:49

Új autót kapott a polgárőr egyesület

Magyarszombatfa – A polgárőr egyesület története 2004-ig nyúlik vissza: az akkori polgármester, Laczó László megbeszélésre hívta a település önkénteseit, egy bűnmegelőző szervezet megalakítása reményében. Azóta is sikeresen működik az egyesület, most már saját járművel is rendelkeznek.

Bajdó Bettina

Czúgh Géza az új autót mutatja, mely mindenféle extrával felszerelt. Ezzel bárhová eljutnak (Fotó: Bajdó Bettina)

A magyarszombatfai Polgárőr Egyesület 2004-ben alakult meg 12 fővel. Ma 35 fő aktív taggal, 21 pártoló taggal, öt tiszteletbeli taggal működik. Büszkék arra, hogy sok nő is van közöttük.

– Eléggé tagolt az összetétele az aktív tagságnak, vannak közöttük ügyvédek, tanárok, vadászok, orvos és erdész is – mondja Czúgh Géza, az egyesület elnöke. – Tevékenységünk egyik fő része a bűnmegelőzési járőrszolgálat. Ebben idő függvényében vesznek részt a tagjaink. Általában egy héten kétszer, háromszor járőrőzünk, ám ha jelzés van, akkor nappal is járjuk a környéket. A faluban a körzeti megbízottal is jó kapcsolatot ápolunk, közös szolgálatot is el tudunk látni. Nemcsak a körmendi, hanem a lenti rendőrkapitánysággal is van megállapodásunk, ezért Zala felé is tudunk mozogni.

Czúgh Géza szerint szerencsére bűnügyi szempontból nem fertőzött a terület, azt azonban nehéz kiszűrni, hogy ki a jó és a rossz fiú. Sok a látogató, a turista erre, a nyitott határ miatt is többen mozognak Szlovénia felé. Azt, hogy mennyire tudták a közbiztonságot befolyásolni a szolgálattal, nehéz lenne megmondani. Nem tudják ugyanis, hogy hány rossz szándékkal érkező személyt riasztottak el a mozgásukkal.

– A munkánk másik része a rendezvények biztosítása – folytatja az elnök. – Sok olyan nagyszabású rendezvény van a településünkön és a környéken, amelyeknek a rend fenntartása miatt a rendőrség mellett a polgárőrségre is szükség van. Mindezek mellett kijárunk szlovén területekre is. Jó kapcsolatot ápolunk a szlovén rendőrség muraszombati veterán szövetségével is. Rendszeresen látogatjuk egymás rendezvényeit, részt veszünk a közös kirándulásokon is. Sok versenyen indultunk már, ifjúsági megmérettetésekre is járunk. Sok kupát begyűjtöttünk. Büszkék vagyunk a fiatal tagjainkra, akik nagyon sokat tanulnak a versenyeken. Ebből, bármerre viszi is az élet őket, nagyon sokat meríthetnek majd a későbbiek során is.

Az egyesület próbál minél több pályázaton sikert elérni és egyéb támogatásokhoz jutni. A helyi önkormányzat is segíti őket, ingyen kapnak például egy irodahelyiséget. Ezen felül anyagilag is próbálják támogatni őket. A településen, a környéken lévő vállalkozók, cégek is segítik őket, ahogy tudják. Az egyesületnek egyre több olyan eszköz jutott az évek során a birtokába, amely a mai kor követelményének megfelel. Tavaly novemberben adtak be egy pályázatot, melynek gyümölcsét, az új autót június 13-án, pénteken hozhatták el. Hivatalosan másnap. Vasegerszegen V. Németh Zsolt államtitkár adta át a kulcsait.

– A határőrségtől már korábban kaptunk egy Lada Niva terepjárót – fűzi hozzá az elnök. – Ez azonban az Országos Rendőr-főkapitányság tulajdona. Az új autó viszont az egyesületé. Ezzel bármikor járőrözhetünk, fel van szerelve minden extrával. Ezzel az autóval bárhová el tudunk jutni. Ezért arra kérünk mindenkit továbbra is, ha gyanús személy látnak, akkor azonnal értesítsenek minket. Mi érkezni fogunk!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!