Hírek

2014.07.17. 13:27

Védőoltás a 12 éves lányoknak

Októberben elkezdik a hetedik osztályos lányok HPV (humán papillomavírus) elleni védőoltását, hangzott el csütörtökön az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálatnál (ÁNTSZ) a méhnyakrák elleni védelemről tartott háttérbeszélgetésen.

Ölbei Lívia

Molnár Zsuzsanna, az Országos Epidemiológiai Központ főorvosa elmondta: a HPV elleni védőoltást a 12. életévüket betöltő lányoknak térítésmentesen biztosítják. A vakcinát az iskola-egészségügynek kötelessége felajánlani, de a szülők és a gyerekek döntenek arról, hogy igénybe veszik-e. A szükséges oltóanyag már megvan, a tanévkezdés idején, szeptemberben kezdik kiszállítani az iskolákba. Oroszi Beatrix, az ÁNTSZ főosztályvezetője arra is felhívta a figyelmet, hogy a méhnyakrák olyan rosszindulatú megbetegedés, amelynek hátterében a HPV áll. Magyarországon 2008. és 2012. között évente átlagosan négyszázheten haltak meg méhnyakrák következtében, pedig a betegség megelőzhető és – amennyiben a kellő időben felfedezik – biztonsággal meg is gyógyítható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!