Hírek

2014.08.06. 13:03

Egy beruházásnak köszönhetően javítják az ivóvízminőségét

Öt Marcal-menti település ivóvízminőségét javítja az a mintegy 550 millió forintos beruházás, amely teljes egészében EU-pályázatitámogatással valósul meg.

Ölbei Lívia

A tavaly tavasszal befogadott pályázat révén több mint 26 kilométer távvezeték épül Marcalgergelyi, Vinár, Szergény, Magyargencs és Kemeneshőgyész érintésével. A vezetékre – amely a Pápa-Tapolcafő karsztvízbázisról szállít majd jó minőségű ivóvizet az öt községbe – azért van nagy szükség, mert ezeken a településeken az ivóvíz minősége nem minden esetben felel meg az előírásoknak. Elsősorban az ammónium, másodsorban a vas, a mangán, a metángáz és a nátrium okoz problémát.

Magyargencsen és Kemeneshőgyészen a víz nitrittartalma okán palackozott vizet kapnak a kisgyerekek és a várandós anyák. A kivitelezők kiválasztása most zajlik, az építkezésnek 2015. május 30-áig kell befejeződnie a pályázatban foglaltak szerint. A beruházás mintegy kétezer ember életminőségén javít, miközben az előrejelzések szerint a szolgáltató üzemeltetési költségei is csökkennek. A projekt a fenntarthatóság elvével is összhangban van: a jelenlegi mélyfúrású kutak vize a természeté marad.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!