Hírek

2014.08.13. 15:00

"Mostohagyerek " marad a három vasi város és a község

Egyhamar nem jut pénzhez az a négy vasi település, amely a korábbi években jól gazdálkodott és nem volt szüksége az állami adósságkonszolidációra, viszont kompenzációra igényt tarthatott.

Simon Erzsébet

A megye 216 települése közül mindössze négy maradt ki abból a juttatásból, amelyet vagy adósságmegváltás formájában, vagy a jól gazdálkodó önkormányzatoknak kompenzáció gyanánt adott az állam. Az utóbbiak közé tartozik Bük, Gencsapáti, Répcelak és Vép, amelyek a költségvetési egyensúlyuk megőrzése érdekében az elmúlt években is fontos, a kötelező önkormányzati feladatellátás színvonalát megőrző, vagy növelő beruházásokat és fejlesztéseket halasztottak el. Nekik ezért kompenzációt ígért az állam. Határozatot kellett hozniuk és pályázatot benyújtaniuk arról, hogy a településenként eltérő összegű támogatást mire kívánják fordítani.

Dr. Gombay Csongor gyógyít a répcelaki I. számú háziorvosi rendelőben, amelyet a kompenzációból szerettek volna felújítani.

Fotó: Szendi Péter

A rájuk rótt feladatot mind el is végezték. Mivel még a nyár közepén sem kapták meg a pénzt, a polgármesterek levelet írtak a Belügyminisztériumba, Pogácsás Tibor önkormányzati államtitkár segítségét kérve. A válasz az elmúlt napokban meg is érkezett, ám nem sok jóval kecsegteti a négy „mostohagyereket". Az önkormányzati államtitkár azt írta: a kompenzáció kiosztása az idei évre lezárult. A kormányzati elképzelések szerint az el nem adósodott települések négy éven keresztül részesülhetnek támogatásban, így a fennmaradó igények támogatásának forrásáról és feltételeiről a következő évek költségvetési törvényei rendelkeznek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!