Hírek

2014.08.07. 16:45

Már nem divatos dohányboltot rabolni

Megyei körkép - Míg tavaly augusztusban 59 nemzeti dohányboltot raboltak ki, addig idén júniusban már csak hatot az országban. Vas megyében egy ideje nem volt ilyen bűncselekmény.

Farkas Eszter

A Magyar Nemzet az ORFK adataira hivatkozva azt írta, hogy 2013 júniusának vége és 2014. július elseje között 358 trafikrablás történt az országban, ráadásul a múlt év majdnem minden napjára jutott ilyen bűncselekmény. Az esetek nagyjából felében betörés miatt indult eljárás, közel száz alkalommal rablás gyanúja merült fel, két-két tucat esetben pedig lopás, rongálás és csalás kapcsán kellett nyomozniuk a rendőröknek. Vas megyében is inkább ez utóbbi bűncselekmények voltak jellemzőek, de rablásra is volt példa. A rendőrségi adatok szerint az ügyek háromnegyedében ismeretlen személy követte el a bűncselekményt, 91 eljárásban viszont volt gyanúsított.

Trafikrablás a Dolgozók ú. Shell kútnál. Fotó: Archív/Horváth Csaba

Tavaly ősszel és télen némileg apadt a dohányboltok elleni bűncselekmények száma, átlagosan napi egy betöréssel, lopással, rablással vagy rongálással azonban ekkor is számolniuk kellett a dohányboltok üzemeltetőinek. A helyzet tavasszal normalizálódott, míg márciusban 21 nyomozás indult, áprilisban és májusban már csak 13, illetve 12 esetben indult eljárást, míg júniusban mindössze hat esetet jegyeztek fel. Vas megyében az elmúlt időszakban nem történt hasonló bűncselekmény, de korábban itt is előfordultak ilyen esetek. 2013 szeptemberében például Szombathelyen a Károly Róbert utcában található dohányboltba törtek be váltópénzt és dohányárut vittek magukkal a tolvajok.

2013 novemberében arról írtunk, hogy az egyik szombathelyi trafikban csaltak ki pénzt idegenek úgy, hogy azt mondták váltatni szeretnének. 35 ezer forint tűnt el így. Aztán 2014 januárjában egy férfi kisfejszével rabolt ki egy dohányboltot Szombathelyen, az elkövetőt hamar elfogták a rendőrök. Februárban pedig a cigaretták közé rejtett mobiltelefonnal buktatta le a betörőket egy trafiktulajdonos a Söptén. Az utolsó médiát is foglalkoztató eset márciusban volt, amikor Szombathelyen az oladi trafikba törtek be. A tolvajok cigit és a kasszában lévő pénzt vitték magukkal.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!