Hírek

2014.09.26. 14:05

Konferencia: A tanároknak is haladniuk kell a korral

Szombathely – A tanulók csaknem egyharmada úgy jut el a 7-8. osztályig, hogy nem képes tanulni, nem tudja megszerezni a fejlődéshez szükséges „mindig új” tudást.

Merklin Tímea

Mit tudnak kezdeni a tanárok a leszakadókkal, a hátrányos helyzetűekkel?

A magyar közoktatás nehézségeivel, a gyenge mérési eredményekkel a pedagógusoknak kell szembenézniük. Érdemes figyelni más európai országokra, mert ott hamarabb találkoztak a „modern világ" adta problémákkal. A Savaria Egyetemi Központban rendezett 200 fős nemzetközi konferencián a körvonalazódó hazai fejlesztéseket összevetették más országok gyakorlataival is. Hogyan lehet hatékonyan támogatni a pedagógusokat a megújulásban, hogy megfelelő eszközeik legyenek a mai gyerekek oktatásához, neveléséhez?

Dr. Kaposi József, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet főigazgatója is dr. Iker János, a fórumot szervező Regionális Pedagógiai Szolgáltató és Kutató Központ igazgatója a konferencia szünetében.

Van, ahol a diákokat is megkérdezik a tanárok munkájáról

A konferencia egyik mai szekciójában a tanárok támogatásának nemzetközi irányait mutatták be a különböző országokból érkezett vendégek. Melanie Ellis Lengyelországból jött, egyebek közt iskolarendszerük azon újdonságát mutatta be, hogy a diákokat megkérdezik a tanárok munkájáról, akik ebben a „tükörben" próbálják javítani a hatékonyságukat.

Javier Garcia Blanca Andalúziából jött, és azt emelte ki: dolgoznak azon, hogy az oktatásban mindkét nem képviselői egyenlő eséllyel, lehetőségekkel vehessenek részt, és általánossá váljék a „nem szexista" nyelvhasználat.

Anthony Grech Máltáról érkezett a szombathelyi konferenciára, és "A pedagógusok szakmai támogatása, pedagógus-továbbképzés az EU-s gyakorlat tükrében" című szekció munkájában vett részt.

A máltai Anthony Grech arról beszélt, hogy az élethosszig tartó tanulás gondolatát a tanárok is elsajátítsák, és legyenek képesek csoportokban együttműködni. A kezdő tanároknak mentora van, aki segítséget nyújt, de nem kritizál. Az értékelés az iskolavezetés feladata, és kifejezetten a személyes szakmai előmenetel érdekében történik - „ahogy a nagy elmék is mindig megvitatják az elképzeléseiket". Ne a félelem és az aggodalom, a hibakeresés teremtse az iskolai szituációkat, hanem az elfogadás, a pozitívumok kiemelése, és a gyengeségek javítása.

Ezt erősítette meg az ír Declan Kelleher is, hangsúlyozva: a tanároknak folyamatosan alkalmazkodni kell az állandóan változó tantervi követelményekhez.

Nem a lecke bebiflázása fontos

- Az már világos, hogy a magyar közoktatás teljesítményének növelése, minőségi fejlesztése a jelenlegi módszerekkel nem biztosítható. A pedagógusoknak új módszereket kell tanítani, amelyekkel a hátrányos helyzetű és a tanulásban lemaradt diákok motiválttá tehetők - mondta dr. Iker János, a fórumot szervező Regionális Pedagógiai Szolgáltató és Kutató Központ igazgatója, a NYME Pedagógusképző Központ főigazgatója.

Nem a „biflázás", a lecke felmondása a fontos, hanem, hogy a gyerek képes legyen szövegeket megérteni, feldolgozni, reflexiókat fűzni hozzá, mert ezt követeli az élet. Ehhez csapatmunka kell, hogy az iskolákban a pedagógusok teamekben dolgozzanak. Ne csak közösen készítsenek dolgozatokat, hanem megosszák egymással a tanításban szerzett sikereiket, azokat a „jó gyakorlatokat", amelyekkel a gyerekeket fejleszteni lehet. Mindenki szívesebben tanít tehetséges tanulókat, de a problémás gyerekekkel történő foglalkozás is tehetségfejlesztés. A társadalom számára sem mindegy, hogy az iskolából kikerülő gyerekek egyharmada képtelen-e a továbbtanulásra és a munkavállalásra. Kettős kár éri így az országot, mert ezeket a generációkat el kell tartani, és boldogtalanok, sikertelenek lesznek, nem tudnak érvényesülni.

A felnőttképzési rendszer csak részben tudja kezelni ezeket a problémákat. Nyugat-Európában a bevándorlók, leszakadók gyerekein keresztül már korábban felmerültek ugyanezek a gondok, amelyekre most nálunk kutatásokat kell végezni, fejlesztéseket kell bevezetni a tanárképzésbe és továbbképzésbe.

A gépelés mint tantárgy - a digitális írástudás alapja

A konferencia résztvevői ellátogattak a NYME Bolyai János Általános Iskola és Gimnáziumba, ahol két terület „jó gyakorlatát" mutatták be számukra: hogy lehet az infokommunikációs eszközöket és a laboratóriumi munkát összekapcsolni a természettudomány területén, illetve a gépírást, mint tantárgy tanítását már az alsó tagozatban, amely alapja a digitális írástudásnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!