Hírek

2014.09.08. 13:43

Allergiás? Porszívózzon vagy mosson hajat!

Tetőzik a parlagfű pollenkoncentrációja az egész országban, az északi és nyugati területek kevésbé fertőzöttek, de az allergiások összes tünete előjöhet ezen a vidéken is.

Merklin Tímea

Csaknem teljesen bordó Magyarország pollentérképe, amelyet az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) adott ki, ez a legmagasabb értéket jelenti: napi köbméterenkénti 200-499 pollenszemet. Az érzékenyeknél a tünetek akár rohamszerűen is jelentkezhetnek. Kicsit jobb a helyzet az északi megyékben, illetve Vas és Győr-Moson-Sopron megyében, az országos térképen ezeket nem bordó, hanem piros színnel jelölték, ami valamivel alacsonyabb pollenkoncentrációt jelent.

- Vas megyében nincs annyi műveletlen mezőgazdasági terület, hektárszámra parlagon hagyott föld, ezért jobb a helyzet nálunk - tudtuk meg dr. Stánitz Éva megyei tisztifőorvostól. - Pollencsapdát működtetünk az ÁNTSZ épületének tetején, a Sugár utca 9. szám alatt, innen vannak adataink a pollenértékeléshez. A pollencsapdában a légmozgásból adódóan megtapadnak a mikroméretű, aktuális virágporok, egy vitorla tereli be őket egy ragacsos anyaggal bevont mérőfelületre. Minden héten hétfőn vesszük ki belőle a „dobot", amiről kiértékeljük az anyagokat, és előző hétre adunk egy képet. A múlt héten az eső hatására teljesen eltűnt a parlagfű a légkörből, csütörtök-péntekre, majd hétvégére azonban a magas (piros) kategóriába került a pollenszint. Jelenleg is ott van, és mivel száraz idő lesz, nem is várható, hogy az értékek csökkenjenek. Sőt, előfordulhat, hogy nálunk is átfordul a pollenkoncentráció a legmagasabb, legveszélyesebb (bordó) kategóriába.

Sok allergiás szenved ilyenkor. Csökkenthetik a kockázatokat azzal, ha kevesebbet tartózkodnak szabadban, precízen betartják az orvosi utasításokat a gyógyszerszedésben, minden este megmossák a hajukat, gyakran cserélnek ágyneműt, sűrűn porszívóznak a lakásban. Az ÁNTSZ országos ajánlása a most szabadságra menők számára, hogy menjenek tengerpartra vagy magashegységi régiókba, erdővel borított hegyes területekre.

Várjuk a Vas megyei olvasók jelzéseit arról, hol vannak nagyobb parlagfüves területek, amelyekről nem tud a hatóság.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!