Hírek

2014.09.24. 05:28

Helyreigazítást tett közzé a Nyugat

Helyreigazítást kért és kapott Pannon Lapok Társasága a Nyugat portáltól egy korábbi cikk miatt, amelyben a portál hamis állításokat tett a Vas Népéről. Teljes terjedelmében közöljük a megjelent levelet.

A nyugat.hu internetes honlapon 2014.09.08-i dátummal „Összefonódott a Fidesz a Pannon Lapokkal és a Vas Népével” címmel jelent meg cikk, amely a Pannon Lapok Társasága Kiadói Kft-t (PLT) és a PLT cégcsoporthoz tartozó, Vas Népe szerkesztőségét sértő, valótlan állításokat tartalmaz. Helyreigazításként a PLT az állításokat cáfoló, alant olvasható írása változatlan formában való megjelentetését kéri.

A nyugat.hu oldalon megjelent „Összefonódott a Fidesz a Pannon Lapokkal és a Vas Népével” című cikkben hamis az az állítás, hogy „képviselőjelölt válogatja a cikkeket” a Vas Népe napilapban. Éppen ellenkezőleg: a Szombathelyi Médiaközponttal kötött tartalomszolgáltatási szerződés – amely tudomásunk szerint nyilvánosan hozzáférhető – arra ad lehetőséget, hogy a Vas Népe szerkesztősége a Médiaközpont által készített anyagokhoz hozzáférést kapjon, és abból válogasson, médiumaiban megjelentesse. A szerkesztőség saját belátása és döntése alapján, valamint természetesen az olvasói igényekhez mérten használja e tartalmakat. Úgy beállítani, hogy a Fidesz ezzel befolyást szerzett a Vas Népében azért is hamis, mert hasonló tartalomszolgáltatási szerződést bárki köthet a Médiacentrummal, aminek anyagaiból szabadon válogathat. Mi több, úgy tudjuk, helyi tartalmakat országos médiumok is vásárolnak a Médiaközponttól.

Hamis az az állítás, hogy a Médiaközpont és a Vas Népe szerkesztőségének vezetője arról egyeztet, „mit vállalnak át a Vas Népe munkatársaitól a Médiacentrum dolgozói. Így tulajdonképpen Koczka Tibor lett a Vas Népe egyik szerkesztője”. A fentebb leírt tények mellett azért is hamis ez az állítás, mert feladatátvállalásról nincs szó, hanem egyértelműen a hírszolgáltatás forrásainak bővítéséről folyamatosan növekvő online, print és digitális felületeinken. Ilyen szerződéseket más tartalomszolgáltatókkal is folyamatosan kötünk, mi több, néhány hónapja ajánlatot kértünk a Nyugat.hu számára is tartalmakat készítő 112Press hírügynökségtől is, amely szóban már kifejezte együttműködési szándékát, de írásban nem adott még ajánlatot a PLT-nek.

Hamis és sértő az az állítás, hogy a „Fidesz pozícióba helyezi a saját embereit a megyei lapoknál”. A Vas Népében új pozícióba egy fotós, az új digitális menedzser, az eredeti cikkben említett Farkas Eszter és 2 hírszerkesztő került, a szintén cikkükben emlegetett Varga Nóra, valamint régi munkatársunk, Nagy Ildikó. Egyikük sem volt a Fidesz tagja, most sem az, és az, hogy önkormányzati cégnél dolgozott, még nem teszi „saját emberévé” a kormánypártnak. Miközben írásuk hallgat arról a tényről, hogy Farkas Eszter dolgozott a nyugat.hu-val számos szálon összefonódó Nyugat Rádió Kft-nél csaknem 2 évig és tartalmat készített a nyugat.hu-nak is. A PLT csakis gazdasági és szakmai szempontok szerint dönt a foglalkoztatásról, olyan szakembereket választ munkatársának, akik üzleti céljait, például a digitális és online tartalmak fejlesztését bizonyítottan elősegítik.

Hamis az az állítás, hogy „A Vas Népe cikkeinek jó része a Szombathelyi Médiacentrumtól származik”. Valójában a megjelenő tartalmak töredéke származik onnan, és az az arány még alacsonyabb, ha a megyében piacvezető napilap mellett a Vas Népe szerkesztősége által működtetett, tartalommal ellátott, sikeres vaol.hu honlapot és a Vas Népe bővebb, digitális kiadását is figyelembe vesszük.

Szintén cáfoljuk azt az állítást, hogy a civil tudósítói hálózatba „újságírói végzettségű embereket várnak”, akiket „olcsón meg lehet szerezni” és ezzel az újságírók eltávolítását készítjük elő. A civil hálózat kiválóan működik németországi és osztrák regionális lapoknál, valamint évek óta a PLT lapjainál is – lényege éppen az, hogy nem újságírói végzettségű emberekből áll, hanem civilekből, akik saját mikrokörnyezetükről adnak hírt – hasonlóan pl. a blogírókhoz, akik miatt valószínűleg a nyugat.hu oldal sem bocsátott még el újságírókat, és hasonló jellegű kritikákat sem fogalmazott meg.

Kifejezetten hamis az az állítás, hogy a Vas Népe „a régi embereket eltávolítja vagy háttérbe szorítja, a Fidesz számára politikailag megbízható vezetőket nevez ki”. Eddig egyetlen embert sem távolítottunk el a szerkesztőség munkatársai közül (csak bővítettünk), és ismét hangsúlyozzuk: munkatársainkat kizárólag gazdasági és szakmai szempontok szerint választjuk ki.

A PLT sérelmezi, hogy cikkükben meg sem kísérelték megszólaltatni a Vas Népe és/vagy a PLT vezetőit – akik egyébként szívesen rendelkezésükre álltak volna, éppen azon okból, hogy a jelen cikkben kifejtett tévedéseket kiküszöbölhessék -  ezzel áthágva a „hallgattassék meg a másik fél is” elvét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!