Hírek

2014.09.12. 13:45

HPV-vakcina hetedikes lányoknak

Szombathely - Ingyenes HPV-oltást kaphat minden hetedikes lány, idén ősztől. A program Vas megyében mintegy 1500 fiatalt érint.

A humán papillomavírus a méhnyakrák kialakulásáért és több más nőgyógyászati betegségért is felelős – ezért is jelentős, hogy van már ellene védőoltás, magyarázza Koppány Csaba nőgyógyász. Hangsúlyozta, hogy nincs még egy olyan rosszindulatú daganatos betegség, amely ellen lehetne oltással védekezni. Ezért rendkívül jelentős, hogy az oltást idén ősztől minden hetedikes lány megkapja. Az igénylést szeptember 15-ig kell leadnia a szülőknek, hiszen nem a kötelező oltások közé került be a HPV elleni vakcina, hanem kötelezően felajánlandó oltás. Az iskolaorvosi hálózaton keresztül kapják meg a hetedikes lányok, az iskolai egészségügyi szolgálatokat már felkészítették és kellő tájékoztatást is tudnak nyújtani az oltásról.

Stánitz Éva megyei tisztifőorvos elmondta: a jogszabályi előírás szerint, október 6. és 25. között fogják megkapni az érintettek. Ilyen fiatal korban kétlépcsős az immunitást biztosító oltás: fél év múlva kapják a lányok a második vakcinát. Az oltásról Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat a www.antsz.hu/hpv oldalon is nyújt információkat. A méhnyakrák a 15 és 45 év közötti nők első számú halálozási oka Magyarországon. A szakorvos szerint, az a logikus, hogy a szexuális aktivitás megkezdése előtt kapják meg a védőoltást a lányok. Ezért is határozott így a magyar hatóság, hogy megkezdik a serdülők védőoltását.

Koppány Csaba kiemelte ugyanakkor, hogy idősebb korban is beadatható a védőoltás. A megelőző vakcina nem mentesíti a nőket a rendszeres, éves szűrővizsgálatok alól. Az állami program célja, hogy a következő évtizedekben leküzdhető legyen a méhnyakrák Magyarországon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!