Hírek

2014.09.01. 13:31

Nyolc diákkal újraindult az alsó tagozat Hosszúperesztegen

Hosszúpereszteg – Újra van iskola a faluban, igaz, a nyolc első osztályos kisdiák egyelőre a tűzoltószertár őrszobáján ismerkedik a betűk és a számok világával.

Nagy Ildikó

A hosszúperesztegi tűzoltószertár őrszobájának ajtajára akasztott díszen egy mókus himbálózik vidáman, odabenn matematikaóra van. A teremben Karáth Vivien, Magyar Diána, Nemes Mirabella, Seucz Laura, Sümegi Dominik, Tárkányi Ádám, Tárkányi Dalma és Varga Klaudia számol hangosan egytől tízig: ők a hétfőn újra „életre kelt” hosszúperesztegi iskola elsősei, akik egy kicsit megilletődve, de csillogó szemekkel figyelik a tanító nénik, Betti és Móni néni minden szavát, mozdulatát.

A településen 2010-ben szűnt meg az általános iskola, azóta a diákok Káldra, Rumba, Jánosházára jártak tanulni. Az idén aztán több szülő is kérdezgette Dénes Károly polgármestertől, nem lehetne-e az alsó tagozatot újraindítani. Lehetett: az ehhez szükséges nyolc szülői írásbeli nyilatkozatot továbbították a Celldömölki Tankerülethez, és végül a minisztérium is áldását adta a kezdeményezésre.
A jánosházi Batthyány Lajos Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola tagintézményeként működő hosszúperesztegi iskola nyolc első osztályos kisdiákja – akik közül öten a faluban élnek, egyikük Bögötéről, ketten pedig Vashosszúfaluból járnak ide – tegnap délelőtt berendezkedett a tűzoltószertár őrszobáján.

– Én már szombaton bepakoltam az iskolatáskámba – mondja Mirabella, Dominik pedig elárulja, hogy bár nagyon várta az iskolakezdést, amikor tegnap reggel, a borús sötétségben kinézett az ablakon, legszívesebben visszabújt volna az ágyba. Azért abban mindannyian egyetértenek, hogy jó lesz iskolába járni. „Megtanulunk írni és olvasni!”, mondják szinte kórusban. Aztán Dominik kinyitja az előtte lévő műanyag dobozt, és az otthonról hozott kakaós süteménnyel körbekínálja a társait.

Jó kis csapat lesz ez, fordulok Dominekné Bándoli Bernadetthez, aki tagintézményvezetőként matematikát tanít majd az elsősöknek. Mosolyog, látni rajta, hogy örül az új kihívásnak. Mindig kis településeken tanított, korábban Egyházashetyén, majd Káldon. – Ideális ez a létszám, több figyelem jut egy-egy gyerekre – mondja, és büszkén mesél arról is, hogy sok egykori tanítványa ma már egyetemre, főiskolára jár.

– Tegye fel a kezét az a kisgyerek, aki szereti, ha süt a nap – mondja az elsősök osztálytanítója, Joó Mónika, aki ikervári, és a pecöli általános iskolában tanított korábban. Hát persze, hogy minden kéz magasba lendül, aztán a gyerekek egy közös énekléssel megpróbálják előcsalogatni a napot.

– És ha kisüt, mehetünk játszani? – kérdezi Ádám. Bizony, idő kell ahhoz, hogy megszokják, az iskola más, mint az óvoda. Klaudia olvasókönyvén például a neve alatt ott van a babakocsi is – az óvodában az volt a jele. Egyelőre az a biztos pont...

A hosszúperesztegi iskolások tanterme és étkezője a szomszédos épületben lesz, ősszel talán be is költözhetnek a felújított részbe. Addig a tűzoltószertár őrszobája lesz a második otthonuk. A vitrinben sorakozó serlegek, a falat borító oklevelek jól megférnek a szekrény ajtajára ragasztott sünikkel és mókusokkal. Az egyik polcon egy Szent Flórián szobrocska: talán a tűzoltók védőszentjét sem zavarja a gyerekzsivaj...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!