Hírek

2014.09.17. 16:55

Rohamoz a spanyolcsiga

Az esős nyár miatt nagyon elszaporodtak a spanyolcsigák. Óriási a kártételük. Mit lehet ellenük tenni?

Némethy Mária

Édesanyja lukácsházi házában Bolfán Csaba azt mutatja, hogy még a porcsinrózsákat (kukacvirágokat), de a ház előtti büdöskét is tönkretették a spanyol csigák.

- Még a ház tetejére is felmásznak, az esős időjárás miatt borzasztó nagy a kártételük az idén - magyarázza a biotermesztéssel foglalkozó szakember. - Erdőn, mezőn, kertekben mindenütt ott vannak, nagyon elszaporodtak. Az erdőben a gombát is megrágják, a növényeknek a gyökereit is felfalják. Még az ablaküvegen is felmásznak.

Többen panaszolták, hogy a kertjükbe undorral mennek ki, mert főként alkonyat után ellepik a pázsitot a narancssárgás-rozsdabarnás meztelen csigák. Mit lehet ellenük tenni? A szakember is tanácsot ad, kertészkedőktől is hallottunk módszereket ellenük.

Bolfán Csaba egy spanyolcsigát tart a kezében. Pusztította a porcsinrócsát, még a büdöskét is, felmászik akár még az üvegen is (Fotó: Szendi Péter)

Lassan ott tartunk, hogy állandóan a lábunk elé kell majd nézni, ha nem akarjuk, hogy spanyolcsigákra lépjünk. Ez a csiga nagyon elszaporodott, már mindenütt ott van, s jelentős a kártétele.

- Közvetlen veszélyt is jelenthet - meséli Lukácsházán Bolfán Csaba. Az úttesten egy motoros haverja kereke alá került egy csiga éppen akkor, amikor kanyarodott. Megcsúszott, majdnem súlyos baleset érte.

Sokakat foglalkoztat, hogy mit kellene tenni a csigák ellen. Többen megfogalmazták : pusztítani kell őket.

- Én nagyon undorodom tőlük, meg nem érintenék egyet sem, ezért azt teszem, amit a szomszédomtól láttam: sót hintek rájuk, attól elpusztulnak - ad tippet egy nem éppen állatbarát, de hatásos megoldásról Horváth Zoltánné. Mások egyszerűen kettévágják őket. Még olyanok is vannak, akik ollóval nyisszantják szét a csigákat, miután összegyűjtötték azokat. Megint mások az összegyűjtött állatokat leforrázzák.

- Megértem a gazdákat, hogy próbálnak tenni ellenük, mert az idei esős nyáron nagyon sok a csiga. Az lenne az igazi, ha összefogással nagy területen egyszerre lépnének fel ellenük - hallom Avar Kálmántól, a tanakajdi Növény- és Talajvédelmi Igazgatóság igazgatóhelyettesétől.

A szakember csigariasztó szereket is ajánl, majd azt:

- Nagyon eredményes, ha oltott meszet szórunk a védendő terület szegélyére. A csigák kiszáradnak a mésszel érintkezve - magyarázza.

Ám a tökéletes fegyver a spanyol csiga ellen az indiai futókacsa lehetne, amelyik kifejezetten kedveli, és le is tudja nyelni. Ezzel a kacsával viszont az a baj, hogy másra nem igen alkalmas, ezért itthon nem tenyésztik tömegesen. Nyugat-Európában viszont már bevett gyakorlat, hogy csupasz csigairtásra bérbe adnak kacsákat.Nálunk kevés erre a lehetőség.

A kacsák megeszik a csigákat. A spanyolcsiga ellen tökéletes fegyver az indiai futókacsa. Nyugat-Európában már kölcsönözhetőek (Fotó: Szendi Péter)

A csapdázásnak azonban különféle jól bevált módszerei vannak. A sör nagy kedvencük a csigáknak, ezért egy tejfölös pohárba öntött, félig a földbe süllyesztett sörrel könnyedén összegyűjthetők. Összegyűjtésükre a másik módszer, ha filcdarabot, rongyot, kerti zöldhulladékot teszünk ki egy helyre. Mivel a csigák nem szeretik a napfényt, a nyirkos helyre húzódnak, könnyedén összegyűjthetők.

Vannak csigariasztó növények is. Nem kedvelik a paradicsom hajtását és levelét, vagy a fekete ribiszkét és a begóniát. Természetes ellenségeik a futóbogarak, a futrinkafélék, a varangyos és ásóbékák, a gyíkok, a vakondok.

A következő évi inváziójuk megelőzésére most sokat tehetünk.

A csigák a legnagyobb mennyiségű tojást nyár végén, ősszel rakják a talaj felső rétegébe. A meszes burokban lévő petékből közvetlenül, átalakulás nélkül fejlődnek ki a fiatal csigák.

Svájcban ilyenkor azt csinálják, hogy megnedvesítenek egy deszkát, kirakják a kertbe, a csigák erre rakják a tojásaikat. Így azokat naponta meg lehet semmisíteni.

A spanyol csiga az Ibériai-félszigetről származik. Az 1990-es évek elejére északon elérte Skandináviát, keleten Ausztriát. Gesztenyebarna, világosbarna, téglavörös, narancssárga, szürke és fekete változata létezik, oldalán gyakran sötét oldalsáv húzódik. Talpa fehéres, nyálkája színtelen. A szúrós, büdös növényeken kívül minden zöldet lerágnak, ráadásul májustól egészen a fagy beálltáig pusztítanak. A zöld növényi részeket reszelőnyelvük segítségével elreszelik, tarrágást is végezhetnek. Nyálkájukkal, ürülékükkel szennyezik a növényt, a termést. A tárolt zöldségeket a tárolóban is megdézsmálják.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!