Hírek

2014.09.04. 09:14

Sárvárnál csütörtök este tetőzik a Rába

A Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság tájékoztatása szerint a Rába Szentgotthárdnál és Körmendnél apadt, Sárvárnál csütörtök este tetőzik. A vízitúrázást sem a Rábán, sem a Murán nem javasolják a vízügyi szakemberek.

Vas Népe

Az elmúlt három napban a Rába teljes vízgyűjtőjére területi átlagban összesen 50-70 mm csapadék hullott, de szerda reggeltől csütörtök reggelig már számottevő csapadék nem esett, csupán 5 mm alatti mennyiségekről érkeztek jelentések. A Mura vízgyűjtőjére területi átlagban az elmúlt napokban összesen 60-80 mm eső esett, szerdán 5-10 mm-t mértek, de a magyar részen ennél nagyobb értékek is előfordultak (15-20 mm).

A déli vízgyűjtőkre szerdán estétől (Kebele patak, Principális csatorna) újabb csapadékhullám érkezett. Mintegy 3 óra alatt a Kebele vízgyűjtőjére 15 mm, a Principális vízgyűjtőjére 15-20 mm intenzív eső hullott egyenetlen megoszlásban. A Marcal vízgyűjtőjén szerdán nem esett. Éjféltől megszűnt az eső és jelenleg sem hullik csapadék a helyi vízkárral érintett vízgyűjtőkön. A meteorológiai előrejelzések mára, illetve a hét többi napjaira már számottevő csapadékot nem jósolnak (5 mm alatti), de egy-egy zápor, zivatar kialakulására minden nap lehet számítani.

A Rába Szentgotthárdnál tegnap egész nap lassan apadt. Körmendnél a tetőzés (355 cm) óta, ma reggelig már több mint fél métert apadt a víz szintje. Az I. fokú árvízvédelmi készültség továbbra is érvényben van, a szivattyúzás, a figyelő- és járőrszolgálat folyamatos. Az árhullám jelenleg Rum térségében tart. A Körmend alatti szakaszon völgyi elöntésekre kell számítani. A Molnaszecsőd-Döröske összekötő út a vízátfolyások miatt továbbra is zárva van.

A Rába Sárváron tegnap egész nap egyenletesen, lassan áradt, és ma reggel is ezt tapasztalták. A folyó sárvári szakaszán a tetőzés várhatóan a ma esti órákban fog bekövetkezni fokozat alatti vízállással, 90 ±20 cm-rel. A Rábán továbbra sem javasoljuk a vízitúrázást!

A Mura horvátországi szakaszán Muraszerdahelynél a kedd esti tetőzés (414 cm) óta eltelt 30 óra alatt csak igen lassan, mintegy 15 cm-t apadt.Letenyénél továbbra is lassan áradt a folyó, szerda éjféltől gyakorlatilag stagnál a vízszint. A reggeli vízállás 418 cm volt. Délelőtt még nem várható a vízszint csökkenése, a hidrológus szakembereink számításai szerint a délutáni órákban azonban már lassú, elhúzódó apadás valószínű. A folyó Murakeresztúron jelenleg lassan, egyenletesen árad, a tetőzést csütörtökön a késő esti, éjszakai órákra várják. A Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság a II. fokú árvízvédelmi készültséget továbbra is fenntartja, a védekezés folyamatos. A zsilipek zárva vannak. A levonuló árvíz lakott területeket nem veszélyeztet.A Murán továbbra sem javasoljuk a vízitúrázást!

A Kebele patakon a tározó kiválóan üzemel, a vízszintet a tározó működése befolyásolja (az elmúlt három napban 1,2 millió m3 víz került visszatartásra a 60 hektáros tározó térben). A szerdán lehullott újabb, mintegy 15 mm körüli csapadék hatására ma hajnaltól megállt az apadás és ismét emelkedni kezdtek a vízszintek.

A jelenlegi meteorológiai előrejelzések szerint a következő napokban már újabb, esőből származó vízszintemelkedésekre nem kell számítani a vízkárral érintett térségek vízfolyásain. Holnaptól már a Kebele patakon is újból apadásra lehet számítani. A Rédics-Zalaszombatfa összekötő úton vízátfolyás van, a sebesség korlátozás továbbra is érvényben van.

A Principális vízgyűjtőjére szerdán este újabb, 15-20 mm eső hullott. Ennek következtében a már addig is magas vízállás tovább emelkedett. Ma reggelig Nagykanizsánál 14 cm-t emelkedett a vízszint. A jelenlegi vízállás 242 cm. A következő napokban is további, lassú vízszintemelkedésre lehet még számítani Hétvégére valószínűsíthető, hogy a vízfolyás elérheti a 260 cm körüli vízszintet a nagykanizsai vízmércénél. A helyi vízkárkészültséget továbbra is fenntartjuk, az önkormányzat védekezési munkáinak segítésére műszaki irányítót, szaktanácsadást folyamatosan biztosítunk.

A Marcal vízgyűjtőjére elmúlt napokban lehullott nagy mennyiségű csapadék hatására (hétfőn 33 mm, kedden 30 mm) jelentősebb árhullámok, intenzívebb vízszintemelkedések keletkeztek a Marcal folyó felső szakaszán és főleg a jobboldali mellékvízfolyásain. Karakónál már tetőzött a vízfolyás, Mersevátnál még lassú áradás tapasztalható (itt tegnap 25 cm-t emelkedett a víz szintje). A Rábán levonuló árhullám visszaduzzasztó hatása is érvényesül a Marcal alsó szakaszán. A Marcal Karakó alatti (Boba és Magyargencs térségében is) szakaszán völgyi elöntésekre és az ezzel járó árhullám ellapulásra, lassú levonulására lehet számítani.

A Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóságon továbbra is állandó hidrológiai és vízkárelhárítási ügyeletet tartanak. Hidrológus munkatársaik folyamatosan kapcsolatban állnak az Országos Meteorológiai Szolgálattal és a külföldi vízügyi kollégákkal. Hidrológiai mérőcsoportjaik folyamatos vízhozam mérést végeznek. Gátőreik és műszaki szakembereik  állandó, fokozott figyelőszolgálatot és folyamatos bejárást tartanak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!