Hírek

2014.09.16. 14:09

Segítők jubileuma - Vasegerszegre került az ajándék mobil cserépkályha

Vasegerszeg - Fennállásának 55. évfordulóját ünnepelte szombaton a Magyar Vöröskereszt vasegerszegi alapszervezete. A jubileumi rendezvényen jelen volt két alapító tag, Kovács Péterné Pados Éva és Mészáros Imre is.

Simon Erzsébet

A községi alapszervezet kiemelkedően jól végzi a dolgát: aktivistái megőrizték a múlt értékeit, gyarapítják a jelent, és mindez biztató a jövőre nézve.

Ötvenöt esztendeje alakult meg a Magyar Vöröskereszt vasegerszegi alapszervezete. A jubileumot szombaton ünnepelték a községben, az eseményen részt vett a Magyar Vöröskereszt alelnöke, Bobrovics Árpád, továbbá Polacsek Györgyi programvezető, dr. Galántai György, a Sárvári Járási Hivatal vezetője, dr. Stánitz Éva, a Vöröskereszt megyei elnöke és Vinczéné Kenedli Csilla megyei igazgató. Németh József polgármester köszöntötte az egybegyűlteket,felidézve az eltelt évtizedeket. Az első években - mint minden vöröskeresztes alapszervezetnek - a legfontosabb feladata a véradások szervezése volt. A településen először 1966 márciusában nyújtották a karjukat az önkéntes segítők, akkor 37-en. Azóta megsokszorozódtak a donorok, a legaktívabbaknak a gyermekei is követik a szülői példát. 1994- ben a Kiváló véradóközség címet is elnyerték. A Humanitárius Település címet háromszor is megkapta a község, idén tavasszal pedig Az Év támogatója címet ítélték a falunak a Vöröskeresztet támogató tevékenységéért.

A képen Bobrovics  Árpád és Apagyi Zsolt átadja a hordozható cserépkályha dokumentumait özvegy Marácz Lászlóné édesanyjának, Szekér Kálmánnénak

A helyi vöröskeresztesek persze nem csak akkor alkottak közösséget, ha vért kellett adni: aktívan részt vállaltak a falu különféle rendezvényeinek lebonyolításában, bálokat, nyugdíjastalálkozókat szerveztek, adományokat gyűjtöttek, és teszik ezt ma is. Emlékezetes számukra az 1965-ös árvíz, ami ugyan Vasegerszeget nem veszélyeztette, ám a közeli falvakat nem kímélte. A vöröskeresztesek a szívük parancsának engedelmeskedve kitelepített családokat fogadtak be, a helyi aktivisták 400 emberről gondoskodtak. Az alapszervezet - a falubeliek szerint - talán azért is működik kiválóan ilyen hosszú ideje, mert a titkárai évtizedeken át egybetartották a közösséget. Az alapító tag Németh Jenő, és az őt követő Mesterházy Sándorné is egyaránt 22 éven át töltötte be a tisztséget. A Vöröskereszt helyi szervezetének jelenlegi vezetője, a fiatal Tamáné Bokor Szilvia pedig csaknem egy évtizede tevékenykedik elhivatottan. Németh Jenő annak idején tanítóként az iskolában humanitárius cselekedetekre ösztönözte a diákokat, Mesterházyné védőnőként tett meg mindent az ifjúságért, Tamáné pedig már diákkorában is a mozgalom elkötelezettje volt.

A jubileumi ünnepségen kerítettek sort a Magyar Vöröskereszt ajándékának átadására. A MAT Kerámia Kft. az ország minden megyéjének egy mobil cserépkályhát ajánlott fel. Vas megyében Vasegerszeg lett a kiválasztott település, ahol egy rászoruló vehette át a hordozható fűtőalkalmatosságot. A kályhát özvegy Marácz Lászlóné kapta, de mivel a munkája miatt nem tudott jelen lenni az eseményen, az édesanyja köszönte meg az ajándékot a felajánló cég ügyvezető igazgatójának, Apagyi Zsoltnak.

A települési önkormányzat zászlót adományozott a jubiláns szervezetnek, a Vöröskereszt országos, illetve megyei vezetői pedig aktivistákat és sokszoros véradókat részesítettek elismerésben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!