Hírek

2014.09.29. 11:53

Szombathelyen is megkapják a HPV-oltást a hetedikes lányok

Jelentősen javult az egészségügyi ellátás az elmúlt négy évben Magyarországon és Szombathelyen – erről számolt be sajtótájékoztatóján dr. Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere. Kiemelt figyelmet fordítanak a betegségek megelőzésére, ennek részeként a HPV elleni védőoltás már az egész országban ingyenesen elérhető a 12 évnél idősebb lányok számára.

2010 előtt beteg volt az egészségügy: rengeteg pénzt vontak ki az ellátórendszerből, a mentők évekig nem kaptak új járműveket, nem történt meg az orvosi, ápolói bérek rendezése, a kórházi napi- és a vizitdíj bevezetése a betegek pénztárcáját terhelte - kezdte sajtótájékoztatóját dr. Puskás Tivadar. A polgármester úgy folytatta: 2010 után javulásnak indult az egészségügy helyzete. Közel 300 milliárd forintot költöttek fejlesztésre, többlépcsős béremelést hajtottak végre, a kórházakban erősödött az állami felelősségvállalás. A mentőszolgálat számára 227 új autót szereztek be, 22 új mentőállomás épült, 60-at korszerűsítettek. Puskás Tivadar a háziorvosi rendszerről szólva kiemelte: az orvosok anyagi megbecsülése még mindig nem megfelelő, de már dolgoznak a hosszú távú megoldáson. Az elmúlt négy évben sokat javult a helyzet, 26 százalékkal, csaknem 150 milliárd forinttal nőtt a háziorvosi rendszer finanszírozása, 500 millió forintot költöttek a betöltetlen praxisokra, további 300 millióval támogatták a fiatal orvosok praxishoz jutását.

Puskás Tivadar a sajtótájékoztatón. Fotó: Szombathelyi Média Központ

Puskás Tivadar Szombathely egészségügyéről is beszélt. Az elmúlt négy évben 12 milliárd forintból fejlesztették a Markusovszky-kórházat, többek között ennek köszönhetően épült fel az új belgyógyászati tömb, amelynek a napokban megtörténik a műszaki átadása. Az "egy orvos-egy rendelő" elve alapján megkezdték az alapellátás átalakítását, így jelentősen javultak az orvosok munkakörülményei. A költségvetésben 140 millió forintot különítettek el a háziorvosi ügyeleti hozzájárulásra. Nyolcmillió forintot szántak a helyettesítésre, hogy biztosítva legyen az orvosok éjszakai ügyeletet követő szabadnapja. Több rendelőt felújítottak, és informatikai fejlesztés történt. Folyik a lisztérzékenység szűrése az óvodákban, a "Szombathely visszavár" ösztöndíj pedig a háziorvosnak készülő egyetemi hallgatókat támogatja.

Nagy figyelem hárul a megelőzésre – hangsúlyozta a polgármester. A méhnyakrák előfordulása hazánkban az uniós átlag háromszorosa, ez a második leggyakoribb daganatos megbetegedés a nők körében. Közel százféle vírus okozza, a védőoltás bizonyítottan hatásos ellenük. A HPV-vakcinát minden 12. életévét betöltött, hetedik osztályos lány ingyenesen megkapja, amennyiben a szülő ezt kéri. Országosan 80 ezer oltóanyagot szereztek be. Puskás Tivadar kiemelte: Szombathely jóval megelőzte az országos kezdeményezést, már tavaly elkezdődött a HPV-oltási kampány, a költségvetésben 10 millió forintot szántak rá. A korosztályhoz tartozók csaknem fele, 153 lány kapta meg az oltást. A polgármester azt is megemlítette, hogy eddig mintegy 20 ezren tanulták meg az újraélesztés helyes technikáját, és már több ezren részt vettek továbbképzésen is. Azzal, hogy egyre többen ismerik a segítségnyújtás módját, hirtelen keringésleállás esetén javulhat a bajbajutottak túlélési esélye.

Puskás Tivadar bízik benne, hogy ezeket a programokat a jövőben is sikerül folytatni, tovább javul az egészségügy helyzete és még nagyobb hangsúly helyeződik a megelőzésre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!