Hírek

2014.10.03. 17:30

A kocsmáros munkát keres - Sorra szűnnek meg a vasi kistelepüléseken működő italboltok

Lassan leáldozik a vasi kistelepüléseken lévő italboltoknak: a helyi lakosság öregszik, szegényedik, az idegen nem áll meg. Így nincs értelme vendéglátással foglalkozni, italboltot fenntartani. Sorra zárnak be a kistelepüléseken lévő italboltok.

Peltzer Géza

Így van ez Vas megye kis falvaiban is, ahol régebben volt iskola, posta, gyógyszertár, rendelő, élelmiszerbolt is. De ki gondolta volna, hogy egyszer a kocsmák is bezárnak? Ma a piac diktál, nem egy vélt rend: ahol megéri, működnek ezek a szolgáltatások, ahol nem, megszűnnek. Különösen kár a kocsmákért, amelyek nem csupán az alkoholfogyasztás színterei, hanem találkozási pontok is, ahol meg lehet beszélni dolgokat, hírekhez jut az ember.

Rádóckölkeden ma már nem működik a kocsma

Egyre több a vasi kistelepülés, ahol már nem működik italbolt. Nyilvántartás nincs, saját kutatásaink alapján nem működik kocsma Vasegerszegen, Andrásfán, Dozmaton, Ólmodon, Kiszsidányban és Rádóckölkeden. Porpácon, amikor Vát porpáci nemzetközi repteret tervezték építeni, a beruházó beígérte, hogy megnyittatja a bezárt kocsmát. A reptérépítés meghiúsult igaz, nem a helyiek hibájából a kocsma azóta sem nyitott ki újból.

A 220 fős Petőmihályfa sem tart el egy kocsmát, hallottuk a polgármestertől, de nincs ez másképp Nagytilajon sem, ahol legalább tíz éve már csak vegyesbolt működik. Hegyhátszentpéteren sincs kocsma, de nem is hiányzik mondják a faluban. Keléden is bezárt az italbolt, az élelmiszerbolt is csak hetente háromszor nyit ki. Úgy látszik, ez lesz a következő: az alapvető élelmiszerekhez sem lehet majd mindenütt hozzájutni, mert nem éri meg a vállalkozóknak ezzel foglalkozni.

Szlivon János kocsmáros Harasztifaluban lévő üzlete előtt. A kocsma előtti asztalnál Kanics János és Vilics Elemér ül

Leparkolunk Harasztifaluban a helyi kocsma előtt. Szépen süt a nap, a bejárat előtti padon két ember ül, csendben iszogatnak. Bent egyedül Szlivon János kocsmárost találjuk:

- A legnagyobb baj, hogy nincs pénz, öregszik a falu. Az emberek a társaságot keresik itt, közben megisznak egy fröccsöt, sört. Alkalmazottat nem tudok foglalkoztatni, ezért naponta délelőtt fél tíztől délig vagyok nyitva, utána délután fél háromtól nyitok újra. A fennmaradó időszakban egyáltalán nem érdemes nyitva lenni. Csak arra keresek, hogy feladjam a járulékaimat, a bevétel fedezze a költségeket.

Gyakori, hogy Szlivon János egyedül üldögél a harasztifalui italboltban. Kevés a vendég, nem megy a bolt (Fotó: Szendi Péter)

Egy évben egyszer, pogácsafesztiválkor telik meg a kocsma, búcsúkor sincs itt élet, egy sátor sincs folytatja a kocsmáros. Nem mennek a vasárnapok, és fizetéskor sincs sokkal több vendég, mint máskor.

- Ha nem az enyém lenne ez a kocsma, már zárva lenne - folytatja a tulajdonos. Húsz éve vagyok itt, Rádóckölkeden is vittem egy kocsmát, de megszüntettem. Volt, hogy négy boltot is üzemeltettem, volt két alkalmazottam, de én is dolgoztam. Reggelenként ötkor keltem, éjjel tizenegykor feküdtem le, de agyonvágtak áfával, egyebekkel. Nagyok a költségek, most is csak azért fizetek negyedévente közel húszezer forintot, mert megy a tévé az üzletben. Mondtam magamban, érdemes ezért ennyit küzdeni? A környéken egy csomó kocsma bezárt, alig van italbolt, ami üzemel. Sok autó megy el az üzlet előtt, de egy se áll meg. Korábban, amikor még ment az építőipar, néha megállt egy-egy munkásokat szállító busz, bejöttek a munkások, megittak egy sört vagy fröccsöt.

- Bármennyire is szeretnék, már nem tudok megélni a kocsmából, úgyhogy munkát nézek magamnak, sofőri állást keresek.

Szabó Ferencné, Valika minden délben bezárja az alsóberkifalui italboltot. Csak délután ötkor nyit ki újra, és addig tart nyitva, amíg vendég van

A szomszéd községben, Alsóberkifaluban naponta délelőtt tizenegytől tizenkettőig van nyitva az italbolt, akkor bezár, majd délután ötkor nyit újra: addig van nyitva, amíg vendég van. A déli zárás előtt pár perccel érünk oda, az üzletben három vendég van. Szabó Ferencné, Valika alkalmazott azt mondja:

- Nem érdemes reggel kinyitni, de van, amikor még tizenegy és tizenkettő óra között sem nyitják rám az ajtót. Csak helyiek járnak ide, idegen szinte soha nem áll meg itt.

Talán másképp lesz ma, amikor megrendezik a hagyományos Káposztafesztivált: a helyiek azt remélik, hogy élettel telik meg a település.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!