Hírek

2014.10.16. 08:55

Alighogy megválasztották, máris lemondott a polgármester

Borgáta - Lemondott faluvezetői pozíciójáról a település vasárnap megválasztott polgármestere. Gőcze Zsanett a jegyzőnek jelentette be írásban, hogy nem kíván polgármester lenni, a döntését nem indokolta.

Simon Erzsébet

Két független polgármesterjelöltre és kilenc független képviselőjelöltre voksolhattak vasárnap a termálfürdőjéről nevezetes kis faluban a helybeliek. A faluvezetői posztért ketten versengtek: Komlósi Tamás és Gőcze Zsanett. Korábban egyikük sem volt tagja a község vezetésének. A település választói névjegyzékén 183 személy szerepelt, közülük a valasztas.hu adatai alapján 147-en éltek állampolgári jogukkal. Gőcze Zsanett 96, Komlósi Tamás 51 voksot szerzett, így az előbbi lett a polgármester. Az önkormányzati testületbe négy képviselőjelölt kerülhetett: Szóka Tamást 82, Toldi Tímeát 78, Horváth Józsefet 70, Bódis Istvánt 65 szavazattal választották meg.


Komlósi Tamás alulmaradt a polgármester-választáson, ahogy azt a voksolás előtt feltételezte (Fotó: Unger Tamás)

A választás eredményét azonban Komlósi Tamás kedden megóvta. A fellebbezését a Területi Választási Bizottságnak három napon belül kell elbírálnia. Amint arról lapunk beszámolt, a községbe az utóbbi hónapokban tömegével jelentkeztek be emberek állandó lakosnak. A májusi EU-s választáskor még 118 lakosa volt Borgátának, ez az október 12-ei önkormányzati választásra 183-ra növekedett. Komlósi Tamás polgármesterjelöltként október elején választási kifogást nyújtott be, amelynek a helyi választási bizottság helyt adott. A bejelentése arról szólt, hogy helybeliként azt tapasztalta, a Borgáta közigazgatási területéhez tartozó Borgátafürdőn nyaralóval rendelkező külföldi és magyar állampolgárok nagy számban jelentkeznek be állandó lakosként az üdülőjükbe vagy más ingatlanba. A polgármesterjelölt azt feltételezte, hogy ezzel a választás eredményének rá nézve kedvezőtlen befolyásolása a cél.

Vasárnap nem ő győzött, a testületbe pedig egy kivétellel olyanok kerültek, akik korábban nem voltak borgátai állandó lakosok. Ezért fellebbezett az eredmény ellen.

Dr. Balás Endre jegyzőtől megtudtuk: a frissen megválasztott polgármester, Gőcze Zsanett neki jelentette írásban, hogy nem kíván faluvezető lenni. A döntését nem indokolta. Rendes körülmények közt a polgármester a testületnek nyújthatná be a lemondását, azonban az önkormányzati testület még nem alakult meg.

Felhívtuk Gőcze Zsanettet, aki megerősítette a jegyzőtől származó információnkat: valóban lemondott, ennek személyes okai vannak, ám erről bővebbet nem kíván mondani. Azt hangsúlyozta, hogy a kampányában a  borgátaiak érdekeit kívánta előtérbe helyezni. Jelen állás szerint a képviselők nagy része a falu számára sajnos ismeretlen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!