Hírek

2014.10.17. 09:17

Bírósághoz fordul jogorvoslatért a vesztes polgármesterjelölt

Borgáta - Elutasította a Területi Választási Bizottság Komlósi Tamás fellebbezését. Borgáta vesztes polgármesterjelöltje megóvta a vasárnapi önkormányzati választás eredményét.

Simon Erzsébet

Két független polgármesterjelöltre voksolhattak vasárnap a termálfürdőjéről nevezetes kis faluban a helybeliek. A faluvezetői posztért Komlósi Tamás és Gőcze Zsanett szállt ringbe. Az utóbbi szerzett több szavazatot, így ő lett a község polgármestere. Azonban Gőcze Zsanett szerdán indoklás nélkül lemondott a tisztségről, Komlósi Tamás pedig kedden a Vas Megyei Területi Választási Bizottsághoz nyújtott be fellebbezést az eredmény ellen, amint arról lapunk beszámolt.

Dr. Kun Lászlótól, a TVB vezetőjétől pénteken reggel megtudtuk: a bizottság elutasította Komlósi Tamás fellebbezését, mert jogszerűnek ítélte meg a választás eredményét. A határozat ellen bírósághoz lehet fordulni. Komlósi Tamás ezt meg is teszi - mondta el lapunknak az érintett pénteken délelőtt.

- A TVB október 15-én meghozott határozata ellen bírósági felülvizsgálatot kérek, a fellebbezést az elbírálásra jogosult Győri Ítélőtáblához nyújtja be a jogi képviselőm. A választási szabályok megsértése miatt kérjük a választás eredményének teljeskörű megsemmisítését. Arra alapozzuk az érveinket, hogy olyan személyek szavaztak, akik erre nem jogosultak. Mégpedig azért, mert a Borgátára az utóbbi hónapokban állandó lakosként bejelentkezettek életvitelszerűen nem laknak a községben, a bejelentkezésük ily módon szabálytalan, következésképp a választáson való részvételük is jogsértő. Az pedig, hogy részt vettek a választáson, a jegyzőkönyvekből megállapítható, hiszen 147-en szavaztak, és a május óta bejelentkezettek száma nélkül a falu lélekszáma 118. Ez azt jelenti, hogy ha a "régi" borgátaiak mind elmentek volna szavazni, akkor is 29 új lakos részt vett a voksoláson.

Ezért fordulhatott elő, hogy a megválasztott képviselők közül egy sem borgátai lakos, így az önkormányzat vezetését, a település vagyona fölötti rendelkezést a választók olyan idegenekre bízták, akik életvitelszerűen nem élnek a faluban. Ez pedig megítélésem szerint nem lehetett a borgátaiak célja - tette hozzá Komlósi Tamás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!