Hírek

2014.10.09. 14:12

Elkészült az új belgyógyászati tömb

Csütörtökön prof. dr. Nagy Lajos főigazgató átvette Bognár Árpádtól, a Swietelsky Magyarország Kft. ügyvezetőjétől az új belgyógyászati tömb kulcsát.

Az új belgyógyászati tömb építése az intézmény történetének egyik legnagyobb fejlesztése – hangsúlyozta a főigazgató a műszaki átadáson. A volt kékcsempés épület állapota leromlott, az orvosoknak és a betegeknek egyaránt sok nehézséget okozott. Míg korábban háromágyas szoba volt a legkisebb, most ez a legnagyobb, és minden kórteremhez külön vizesblokk is tartozik- tette hozzá.

Hende Csaba honvédelmi miniszter, prof dr. Nagy Lajos kórházigazgató, Harangozó Bertalan kormánymegbízott, Puskás Tivadar polgármester látható. Fotó: Cseh Gábor

A munkálatok 2013 májusában kezdődtek. Az építkezés során 1900 köbméter vasbeton szerkezetet távolítottak el. Ezt ledarálták, majd a vérellátó területén, az útalapban, valamint az épület körüli feltöltésben újrahasznosították. A szerkezetépítés 1100 tonna betonacélt és 6500 köbméter betont használtak fel. Ezt követően behelyezték a homlokzati ablakokat, szigetelték a tetőt, kialakították a homlokzatot, valamint elvégezték a belső munkákat. Már csak a műszerek és a bútorok beszerelése van hátra. A próbaüzem után várhatóan beköltözhetnek az orvosok és a betegek az új épületbe.

- Az új belgyógyászat építése nem kegy, nem adomány, egyszerűen jár a betegeknek és jár az egészségügyi dolgozóknak – fogalmazott Hende Csaba a műszaki átadáson. Hozzátette: a kormány több mint 12 milliárd forintot költött a Markusovszky kórház fejlesztésére, ennek körülbelül a felébe került a belgyógyászati tömb felépítése. Egyebek mellett szeptemberben adták át a felújított műtőblokkot, előtte pedig műszakilag és informatikailag korszerűsítették a Perinatális Intenzív Centrumot.

Puskás Tivadar polgármester beszédében hangsúlyozta, az új belgyógyászati tömb 21. századi körülményeket nyújt a betegeknek és az egészségügyi dolgozóknak. Mindez azonban nem lenne elég, ha az itt dolgozók nem szaktudással, elhivatottsággal és empátiával végeznék a dolgukat. Az új épületben kap helyet az általános belgyógyászati, a kardiológiai, a gasztroenterológiai, a reumatológiai, a bőrgyógyászati, az infektológiai és a neurológiai osztály, valamint az épület földszintjén működnek majd az osztályok szakambulanciái.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!