Hírek

2014.10.31. 16:00

Felavatták Für Lajos síremlékét

Az egyházasrádóci református temetőben Hende Csaba honvédelmi miniszter mondott méltató beszédet, a tavaly elhunyt egykori honvédelmi miniszterről, Für Lajosról. A francia becsületrenddel is kitüntetett egykori miniszter, sokat tett a honvédség megújításáért.

Budai Dávid

Felavatták Für Lajos egykori honvédelmi miniszter síremlékét Egyházasrádócon, a református temetőben október 31-én. Mielőtt a katonai díszőrség koszorút helyezett a felújított sírra, Hende Csaba honvédelmi miniszter emlékezett meg az egykori honvédelmi miniszterről, a mintegy negyven fős hallgatóság előtt. Hende Csaba elmondta: Für Lajos Egyházasrádóc szülötte, az 1956-os forradalom és szabadságharc egyetemista hőse, segédmunkás és akadémiai doktor, a nemzeti ellenzék egyik alapembere, majd Magyarország, rendszerváltoztatás utáni első honvédelmi minisztere.

Für Lajos 1930 december 21-én született Egyházasrádócon, református földműves családban. 1954-ben Debrecenben kapott történész diplomát és itt is kezdett el tanítani. Társaival megszervezték a Kossuth kört, így vált az 56-os események egyik kezdeményezőjévé és vezetőjévé. November negyedikén letartóztatták, és egy hónapot ült vizsgálati fogságban. Később nyugatra emigrált, de 1957-ben az amnesztia hírére hazatért. Ekkor újra kellett kezdenie mindent, volt állásnélküli könyvtáros, rakodómunkás, aztán általános iskolai tanár. 1983-tól akadémiai doktor, majd főiskolai és egyetemi tanár. Részt vett a Magyar Demokrata Fórum megalapításában, volt köztársasági elnökjelölt, országgyűlési képviselő, majd honvédelmi miniszter.

Hende Csaba kiemelte: Für Lajos feladata volt a néphadseregből honvédséget csinálni, egy szovjet hűbéres tömeghadseregből, a haza és a nemzet védelmére alkalmas korszerű honvédsereget. A honvédelmi miniszter Deák János vezérezredest idézte, aki szerint Für Lajos: Becsületes ember, aki mindig vállalta a felelősséget.

Hende Csaba kiemelte, Für Lajos ott volt, amikor a kor legfontosabb döntéseit hozták. A honvédelmi miniszter vezényelte le a szovjet csapatok kivonulását. Végrehajtotta az első haderőcsökkentést, minisztersége alatt új honvédelmi törvény született, létrejött a tábori lelkészség. 1997-ben pedig kitüntették a francia becsületrenddel. Hende Csaba záróbeszédében hangsúlyozta: A forradalmárra, a tudósra, a honvédelmi miniszterre, az igaz emberre emlékeztek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!