Hírek

2014.10.04. 09:48

Kezünkben a sorsunk az emlőrák elleni küzdelemben

Szombathely – Minden 11. nő mellében alakul ki rosszindulatú daganat. Ám az időben felfedezett mellrák nyolcvan százaléka gyógyítható. Az emlőrák elleni küzdelem világnapjához kapcsolódóan több száz nő vett részt pénteken a belvárosi figyelemfelkeltő sétán.

Simon Erzsébet

Rózsaszín, lila, piros lufikkal a kézben, ilyen tónusú sállal a nyakban, szalaggal a kabáton csoportosultak nők a városháza előtti téren pénteken délután. A Szombathelyiek Egészségéért Egyesület és a Zonta Klub Szombathely invitálására gyűltek össze több százan, hogy részt vegyenek a Megyei Művelődési és Ifjúsági Központig vezető sétán. Október elseje a mellrák elleni küzdelem világnapja, október pedig a kampány hónapja. Szombathelyen már harmadik alkalommal csatlakoztak a figyelemfelkeltő séta kampányához, ezúttal minden eddiginél többen. Fiatal és idősebb hölgyek, érintettek és potenciálisan fenyegetettek. Egy olyan megbetegedés volt a fókuszban, amelynek a száma hatékony prevencióval csökkenthető. Ezt hangsúlyozta köszöntőjében a szervezők nevében Milisitsné Tátrai Beatrix védőnő már az MMIK-ban, ahol Horváth Meggie előadóművész lelkesítő dalokkal várta a közönséget.

Dr. Takátsné dr. Tenki Mária városi tanácsnok is arra kért mindenkit, hogy a saját eszközeivel tudatosítsa másokban a szűrővizsgálatok fontosságát. Dr. Stánitz Éva megyei tiszti főorvos adatokat sorolt: Magyarországon évente körülbelül 7300-7500 új emlőrákos beteget fedeznek fel, és nagyjából kétezren halnak bele a betegségbe. A megyei népegészségügyi intézet 12 éve szervez emlőrákszűrést. Kétévente egyszer minden 45-65 év közötti nőnek küld meghívólevelet a tisztiorvosi szolgálat egy térítésmentes mammográfiai szűrésre. A kezdetekkor még 70-75 százalékos volt a részvétel, mára ez sajnálatos módon 61 százalékra csökkent. Tavaly 11 ezer levél ment ki, 7100-an vették a fáradtságot a vizsgálatra. 380 hölgyet szűrtek ki, tíz százalékuknál igazolódott a rosszindulatú daganat. De szerencsére időben felfedezték a bajt. És ez a kulcsszó: időben! Hiszen a betegség korai felismerése és kezelése teljes gyógyulást jelenthet! A rendezvény vendégeként Szily Nóra újságíró, coach egy fiatal érintett interjúalanyának történetén keresztül igyekezett megvilágítani, hogy ha kiderül is a baj, semmiképpen nem szabad feladni a küzdelmet! És leginkább a lelket kell rendbe tenni, hogy a test is harmóniába kerüljön. Ne legyen bűntudatunk nekünk nőknek, anyáknak, feleségeknek, több fronton helytállóknak magunkra is időt fordítani. Higgyék el, megéri!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!