Hírek

2014.11.13. 18:01

A szelektív hulladékgyűjtésről is tanultak az ökoiskolában

Csörötnek - Az ökointézményként működő általános Iskolában nemrég a papír útját kísérték figyelemmel a diákok.

Markó Petra

November 6-án közös programot szervezett az intézmény a győri székhelyű Ökológiai Stúdió Alapítvánnyal. A szervezet képviseletében Lajtmann József és Kalas György ellátogatottak a Szentgotthárd közeli ökoiskolába, ahol megtekintették az ott folyó környezetvédelmi oktató-nevelő munkát, valamint egy interaktív órát is tartottak az alsó évfolyamos tanulók részére.

Az ökoiskola diákjainak Kalas György mesélt a papírgyártásról, az újrahasznosításról. A jobbra látható régi nyomtatványok, kiadványok révén időutazáson is részt vehettek a kis környezetvédők. Fotó: Markó Petra

A Papír másik oldala című érdekes és élvezetes foglalkozáson szó esett a papír történetéről, fajtáiról, a papírgyártás folyamáról. Ezen keresztül a gyerekek szembesülhettek a papírgyártás ökológiai problémáival, a környezettudatos magatartási formákkal. Megérthették, hogy takarékossággal, szelektív gyűjtéssel, úgynevezett „újrapapír" termékek használatával mindannyian hozzájárulhatnak a fák megmentéséhez, a környezet állapotának javításához.

A gyerekek érdeklődve hallgatták, hogy a gyárak hogyan dolgozzák fel az iskolai akciókban összegyűjtött papírhulladékaikat és megtanulták azt is, hogy hogyan készíthetnek saját maguk merített „újrapapírt" (egyedi képeslapot, levélpapírt, könyv- és füzetborítót). A környezetvédelmi óra végén a tanulók bepillantást nyertek a régi idők iskolájába. Az előadók jóvoltából régi, értékes, ritkaságszámba menő iskolaszereket (atlaszt, bizonyítványt, osztályozó könyvet és naplót, jegyzetet, irkát, füzetet), valamint korabeli közlönyöket, újságokat és iratokat is kezükbe vehettek a kis környezetvédők.

Az intézmény még tavasszal nyerte el az ökoiskolai címet, amikor is az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Vidékfejlesztési Minisztérium neki ítélte a hazai közoktatásban a fenntarthatóságért adható legmagasabb állami elismerést. Az ökoiskolában egyébként a tanítási órákon és azokon kívül is érvényesülnek a környezeti nevelés és a fenntarthatóság pedagógiájának elvei. A gyakorlatban a diákok életébe bevezették a környezettudatosság fontosságát, így az játszva beépül mindennapjaikba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!