Hírek

2014.11.05. 10:45

Asztaltársaság a népbutítás ellen: az a szabály, hogy nincs szabály

Szombathely – Asztaltársaság a népbutítás ellen – ez az elnevezése annak a civil szerveződésnek, amelynek létrejöttét tegnap jelentették be az internetadó elleni múlt heti tüntetés szervezői.

Simon Erzsébet

Az internetadó elleni szombathelyi tüntetés szervezői és felszólalói adják a magját annak a szerveződésnek, amelynek életre hívói ezentúl havonta egyszer kerekasztal-beszélgetésre várják azokat az érdeklődőket, akiknek fontos a véleményszabadság, kíváncsiak az önállóan gondolkodó embertársaik véleményére, és a világról alkotott saját elképzeléseiket is szívesen megosztanák másokkal.

Röviden talán így summázható dr. Szendrő-Németh Tamás ügyvédnek és Szalai Szabolcs egyetemi hallgatónak az egyik belvárosi vendéglátóhelyen tegnap bejelentett kezdeményezése. Az Asztaltársaság a népbutítás ellen elnevezésű civil szerveződésük létrehozását az motiválta, hogy sokkal többen vettek részt az általuk szervezett internetadó elleni tüntetésen, mint ahányan a népszerű közösségi oldalon ezt előre jelezték. Úgy vélik, számosan vannak, akik korábban nem foglalkoztak az ország ügyeinek a saját életükre való kihatásaival, nem merték szóvá tenni a visszás dolgokat.

Havonta egyszer az egyik belvárosi borbár ad helyet a kerekasztal-beszélgetéseknek, amelyeknek nem lesz előre meghirdetett témája, mert senkit nem akarnak ezzel befolyásolni. Lehet szót váltani a szervezőkkel, alkalmasint a meghívott vendégeikkel, meghallgatják azt is, aki azonos hullámhosszon van a házigazdákkal, és azt is, aki másképp gondolkodik, mint ők. Senkire semmit nem kívánnak ráerőltetni: a választás szabadságát kínálják a résztvevőknek. Az a szabály, hogy nincs szabály, hangsúlyozták a szervezők: az egybegyűltek véleményeket mondanak, véleményeket hallgatnak meg. Az első kerekasztal-beszélgetésre november 28-án este hét órára várják a demokrácia híveit.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!