Hírek

2014.11.12. 17:40

Huszonöt éve a csillagászatért

Szombathely - Huszonöt évvel ezelőtt alakult meg a Gothard Amatőrcsillagászati Egyesület, amelynek tevékenységére a NASA is odafigyel. Küldetésük, hogy a csillagokat közelebb hozzák az emberekhez.

Budai Dávid

Huszonöt évvel ezelőtt, 1989 novemberében alakult meg a szombathelyi Gothard Amatőrcsillagászati Egyesület azzal a céllal, hogy soraiba tömörítse a csillagászat iránt érdeklődőket, műkedvelő és szakcsillagászokat.

Mitre Zoltán egyesületi titkár Napmegfigyelést végez az NYME-SEK-TTK Kövesligethy Radó Csillagvizsgáló távcsövével. Fotó: Unger Tamás

A jeles évforduló alkalmából az egyesületet a Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központban csillagászati konferencián köszöntötték fel múlt szombaton. A november nyolcadikai rendezvényen az egyesületet többen is köszöntötték: a Magyar Csillagászati Egyesület titkára példaértékűnek nevezte tevékenységüket, a Szlovák Központi Csillagvizsgáló tudományos főmunkatársa pedig gyümölcsözőnek értékelte a több évtizedes együttműködést. A konferencián szó esett az egyesület eredményeiről is: 2006-ban a törökországi napfogyatkozáskor mért adataik eredményét, a szlovák kutatók világkonferenciákon mutatták be: Egyiptomban, Nigériában és Equadorban; a konferencia rangját jelzi, hogy az ENSZ és a NASA is képviseltette magát.

A rendezvényen az egyetem természettudományi karán működő Kövesligethy Radó Csillagvizsgáló oktató- és kutatómunkájába is betekinthettek a résztvevők, majd az egyesület tagcsillagvizsgálói (Hegyhátsál, Gencsapáti) csodálatos csillagászati felvételekkel kápráztatták el a konferencia résztvevőit.

Az egyesületi titkár, Mitre Zoltán elmondta: az elkövetkező években az egyesület szeretné emelni rendezvényeinek számát, és számos pályázati lehetőséget is szeretnének kihasználni, majd kiemelte: egyesületük közvetít a csillagászat és a civil szféra között. Küldetésüknek tekintik a csillagászat legújabb eredményeinek bemutatását és a csillagászat oktatásának támogatását. Az érdeklődőknek sokszor tartanak távcsöves bemutatókat is.

Megtudtuk: a mintegy ötven főt számláló egyesület aktívan kiveszi a részét a csillagászati programok szervezéséből: nemrég zárult a megyei csillagászati és űrkutatási hetek rendezvénysorozata, adventhez közeledve pedig a betlehemi csillagról lesznek előadások.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!