Hírek

2014.11.10. 11:43

Madártani szenzációk idén is voltak a Tömördi Madárvártán

A hét végén befejeződött a Tömördi Madárvárta több mint 100 napos madárgyűrűzési programja. Csaknem 6000 madarat jelöltek meg.

Némethy Mária

Az 1997 óta működő Tömördi Madárvártán természetvédelmi táborok, szakmai bemutatók, ökológia terepgyakorlatok élőhelymegőrző munka folyt az idén is. A hét végén befejeződött idei 100 napos madárgyűrűzési programban közel 6 ezer madarat jelöltek és mértek meg a szakemberek. Leggyakoribb volt közöttük a vörösbegy és a barátposzáta. Ez utóbbiból egy Lengyelországban gyűrűzött példány is a hálóba akadt.

A gyakori fajok mellett az idén először gyűrűztek füleskuvikot. Ez a kis termetű bagolyféle Dél-Európában gyakori költőfaj, de Magyarországon is egyre több helyen és egyre gyakrabban fészkel, például az őrségi gyümölcsösökben, erdőkben is. A telet Nyugat- és Közép-Afrika szavannáin tölti.

Varga László madárgyűrűzését a szombathelyi Paragvári iskola diákjai figyelik (Fotó: Gyurácz József)

Előkerült egy olyan madárfaj is Tömördön, amelynek eddig Magyarországon nem volt bizonyított előfordulása. A berki nádiposzáta egy példányát fogták be augusztus 15-én. Ezt a madárfajt más, hazai nádiposzáta fajoktól csak nagyon alapos alaktani vizsgálattal lehet elkülöníteni, amelyet Illés Péter végzett el.  A berki nádiposzáta Északkelet-Európa folyóparti bokrosaiban, mocsaraiban fészkel, és nyugat felé terjeszkedik.

- A kutatás mellett az oktatás és szemléletformálás is része a madárvárta programjának, amelyben idén is sok egyetemista és középiskolás diák vett részt, továbbá több száz óvodás és általános iskolás gyerek ismerkedhetett meg közelről a befogott madarakkal. A terepi adatgyűjtés után most majd következik a madárgyűrűzési adatok számítógépes adatbázisban történő rögzítése, majd feldolgozása és különböző formákban történő publikálása - közölte dr. Gyurácz József, a Magyar Madártani Egyesület vasi szervezetének elnöke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!