Hírek

2014.11.11. 14:55

Magasabb árvízszintekre kell felkészülni a Rábán

Az eddig tapasztalt, mértékadó árvizeknél magasabb tetőzésekre is fel kell felkészülni a Rábán, és ennek megfelelően a védművek magasságát is emelni szükséges - jelentette ki keddi szombathelyi sajtótájékoztatóján a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság vezetője.

Idén egy országos program részeként felülvizsgálták a folyók mértékadó árvízszintjét, ez pedig Gaál Róbert közlése szerint azt mutatta, hogy a Rábán is magasabb vízállásokra, vízszintemelkedésekre kell felkészülni. Ennek megfelelően Szentgotthárdon a folyó bal partján egy méterrel emelni kell az úgynevezett belterületi támfal magasságát, illetve Körmendnél a folyó jobb partján lévő töltést is magasítani szükséges - mondta.

Hozzátette: Szentgotthárdon az is problémát okoz, hogy a már említett támfal mellett megcsúszott a partoldal, ennek azonnali helyreállításra van szükség, aminek költsége a szakemberek becslése szerint 40 millió forint, igényüket már jelezték a szaktárca felé. Gaál Róbert elmondta azt is: Csákánydoroszlón mielőbb egy önkormányzati védtöltés megépítésére lenne szükség, ahol egy eddiginél magasabb árvízszint már nemcsak az évente többször elöntött Dózsa-liget házait fenyegeti, hanem a település főutcájának egy részét is elérheti; akár 30-40 ház is veszélybe kerülhet.

Hozzáfűzte: a védtöltés megépítésének költsége akár a 300 millió forintot is meghaladhatja, amire az önkormányzatnak nem lenne pénze, de remélhetőleg jövő januártól ismét elérhetővé válnak majd  európai uniós pályázati források. Pozitív példaként említette a szintén Vas megyei Csörötneket, ahol hasonló problémák voltak, de egy sikeres pályázatnak köszönhetően az unió száz százalékban fedezte a védmű költségeit.

Gaál Róbet szólt arról is, hogy  Rábán továbbra is rendszeres feladatokat okoz a felgyülemlett nagy mennyiségű uszadék eltávolítása. Tájékoztatása szerint a Zala jobb parti védvonalán egyes helyeken szintén szükség van töltésmagasításra, a Murán a védművek állapota megfelelő, ezt szavai szerint ezt az eddig mért legnagyobb magasságú árvíz levonulása is bizonyította, de a védművek helyreállítása és állapotuk fenntartása folyamatos figyelmet és anyagi ráfordítást igényel. A Lapincson folytatni kell a központi költségvetési forrásból finanszírozott mederiszapolási és -kotrási munkákat.

A vízügyi igazgató közölte: megvizsgálták az illetékességi területükhöz tartozó árvízvédelmi tározók állapotát, ezeknél mindent rendben találtak, az állagmegóvási munkákat pedig folyamatosan végzik. Megemlítette, hogy továbbra is szükségesnek tartják árvízvédelmi szempontból - főként a Szombathely alatti települések védelme miatt - a dozmati árvízvédelmi tározó megépítését, amelynek költségét 2,3 milliárd forintra becsülik a szakemberek. Ehhez szintén uniós pénzekre lenne szükség, a tervek már évek óta készen vannak, csupán a megfelelő pályázat kiírására várnak - mondta.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!