Hírek

2014.11.24. 13:10

Miért kérték ki a városházi alkalmazottak híváslistáját?

Szombathely - A baloldali frakció tagjai tudni vélik, dr. Gaál Róbert jegyző állásába kerülhet az az incidens, melynek során 30 városházi dolgozó ki és bemenő híváslistáját, valamint SMS üzeneteit akarták kikérni a szolgáltatótól.

Cseszkó Tamás

A Városháza folyosóján tartott rendkívüli sajtótájékoztatót dr. Ipkovich György és dr. Czeglédy Csaba.

- Ilyen korábban elképzelhetetlen volt - jelentette ki dr. Ipkovih György, hozzátéve, hogy az ügy súlyosan sérti a levéltitkot és a személyiségi jogokat is. Szerinte ez a hivatal munkájának súlyos kontrollálása.

Dr. Czeglédy Csaba kijelentette, bár a polgármester a közgyűlésen zavarba jött, mikor felvetették a témát, mégis elismerte, hogy a jegyző megbízásából 30 hivatali dolgozó, köztük osztályvezető adatait próbálták meg kikérni a szolgáltatótól.

- Ki és bejövő híváslista, ki és bejövő sms üzenetek - Czeglédy szerint ezekért ment az egyik dolgozó a szolgáltatóhoz, ám mivel korábban nem találkoztak vele, telefonáltak a városházára, így derült ki az ügy. - Nem hiszek a magányos elkövető tézisében, nem gondolom, hogy ez a jegyző magánakciója lett volna - húzta alá Czeglédy, hozzátéve, kezdeményezték a vizsgálóbizottság felállítását, ám ez nem történt meg. - Úgy tudjuk, az incidens miatt megköszönték Gaál Róbert jegyző munkáját, aki ma már nem is jelent meg a közgyűlésen - mondta Czeglédy.

Lapunk kíváncsi volt, hogy melyik osztályon dolgozott az ügyintéző, aki átment a hivatalba, és hogy ő is szabadságon van-e, ám Czeglédy Csaba nem kívánta megnevezni az alkalmazottat, mert mint mondta, ő nem a saját akaratából cselekedett. Újságírói kérdésre válaszolva, miszerint egy munkáltatónak nincs-e joga kikérni az alkalmazottak híváslistáját, úgy fogalmaztak, arra nem volt gyakorlat, hogy be és kimenő sms-eket is megnéztek volna. Ehhez ráadásul bírósági ítéletre van szükség.

Ipkovich György zárszóként megjegyezte, egy ilyen akció alkalmas a hivatali dolgozók megfélemlítésére.

Lendvai Ferenc, a Fidesz-KDNP frakcióvezetője lapunk kérdésére elmondta, a szolgáltató és a városháza között az informatikai osztály vezetője, Keringer Zsolt hosszú évek óta a kapcsolattartó. Mivel ezúttal egy másik alkalmazott ment át a szolgáltatóhoz, egyből hívták az osztályvezetőt, így derült ki az ügy.

- A polgármester nem tudott róla, azonnal leállította az akciót és belső vizsgálatot rendelt el, jelenleg is vizsgáljuk, hogy az intézkedés sértette e az adatvédelmi jogokat - fogalmazott a frakcióvezető, hozzátéve, hogy az aljegyző vezetésével folyik a vizsgálat.

Kérdésünkre, miszerint az ügy valóban a jegyző állásába kerülhet-e, Lendvai úgy fogalmazott, nem ő a jegyző munkáltatója, de amennyiben valóban törvénytelenség történt, annak meg kell, hogy legyenek a következményei.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!