Hírek

2014.11.10. 09:59

Online élő gyerekek - munkában az iskolapszichológus

Szombathely - Az iskolapszichológia támogatására szükség volna az infokommunikációs eszközökön nevelkedő gyermekeknél, a 2011-es köznevelési törvény rendelkezik is róla, hogy az intézményekben ezt a feladatot el kell látni, Vas megyében azonban csak egy főállású iskolapszichológus tevékenykedik.

Merklin Tímea

Eközben új elem a közoktatási rendszerben az "iskolapszichológiai koordináció", amely - a nevelési tanácsadás, a pszichológiai vizsgálatok és más feladatok mellett - a Pedagógiai Szakszolgálathoz tartozik, ez pedig a Klebelsberg Intézményfenntartó Központba tagozódott. Milyen tevékenységet takar az "iskolapszichológiai koordináció", ha csak egy olyan iskola van Vas megyében (Celldömölkön), ahol iskolapszichológus is dolgozik? - kérdeztük Tóthné Oláh Katalint, a Vas Megyei Pedagógiai Szakszolgálat munkatársát.

- Ne a deficitből induljunk ki - hangsúlyozza a szakember -, hiszen még csak egy éve indult el ez a program, felépítése hosszútávú feladat. Egyelőre azon igyekszünk, hogy felkeltsük az iskolák érdeklődését, igényét a „pozitív pszichológia” és a „megelőző szemlélet” iránt. Fórumokat és lehetőségeket keresünk arra, hogy a pedagógusok számára az iskolapszichológia fő területeit bemutassuk: ilyen alkalmak a tantestületi nevelési értekezletek, a pedagógus műhelyek, konferenciák.

Tóthné Oláh Katalin és kolléganője, Márkus Ágnes elmondják: az iskolapszichológia bevezetése azért sürgető, sőt halaszthatatlan, mert segíteni kell a legújabb Z-generáció hús-vér kapcsolatainak kialakulását, a valódi közösségi élmények megélését, hiszen főleg online vannak jelen, sok időt töltenek a virtuális világban. A mostani gyerekeknek hiányosak a szociális készségeik, nagy kihívás számukra a figyelemkoncentráció, azonban megosztott figyelem mellett sikeresek tudnak lenni. Mivel a mai tinik az azonnali információáramláshoz szoknak hozzá, mindenre gyors megoldásokat várnak. Olyan nagyobb problémák esetén, amire nincs azonnali megoldás, erős frusztrációt élnek át. Megváltozott az érzelemkifejezésük is az idősebb generációkhoz képest: ők nem tartják magukban, nem dolgozzák fel az érzelmeiket, hanem azonnal átfolyatják magukon.

Márkus Ágnes és Tóthné Oláh Katalin a Vas Megyei Pedagógiai Szakszolgálat munkatársai

Az iskolapszichológia két célt keres: hogyan juthatnak előre hatékonyan a diákok úgy, hogy közben a pedagógusok is sikert éljenek át. A stratégia egyik lényeges eleme: „Mi formáljuk a tereinket, és a tereink is formálnak minket.” Nem feltétlenül kell sok pénz a környezet formálásához, viszont feltétlenül kell sok ötlet, ami serkenti a térhez (osztályteremhez, aulához, klubszobához) való pozitív kötődést, együttműködést generál, a közös munka pedig közösséget fejleszt. A környezet tudatos alakítása több mint dekorálás vagy díszítés, mert pszichológiailag is fontos tényező. Érdekes módon erre hangolódnak rá legkönnyebben a gyerekek és a tanárok. A nevelésben a Z-generáció a szociális kapcsolatok terén teremt nagy kihívásokat, a felszínes kapcsolatok mélyítése a cél, hogy képesek legyen együttműködésre, ami nélkül nincs siker. Ennek fejlesztésére jó lehetőség a csoportmunka - osztály és évfolyam szinten -, a jól működő szakkörök bemutatása felsőbb évesek által, illetve egy olyan fórum megteremtése, ahol a saját hobbijukat képviselhetik. A tanulás támogatásában a képzelet működtetésére érdemes hatni, ezenkívül fontos számukra a biztonság és a kiszámíthatóság is.

Meg kell tanítani, hogy a tudás megszerzésének útján lehetséges a tévedés, a próbálkozás, kialakuljon a félelem és megfelelési kényszer helyett egy pozitív attitűd: lehet hibázni is. A tanulásban való motiváltságot azzal lehet erősíteni, ha egy választott érdeklődési területen biztosítják az elmélyülés lehetőségét, ebben sikerélményeket lehet szerezni.

Mindennek irányítását, segítését a tanároknak is tanulni kell. A lecke precíz felmondásának elvárásától el kell jutni oda, hogy utakat keresünk, méghozzá közösen, a gyerekekkel együtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!