Hírek

2014.11.09. 15:15

Óriási érdeklődés volt a nemzetközi erősember verseny iránt Vasváron

Vasvár – Az első nemzetközi erősember versenyt nemcsak megrendezte szombaton, de mindjárt meg is nyerte Adorján Balázs, így most ő betonkoffer-cipelő sztár a Hegyháton.

Merklin Tímea

A szakmája szerint asztalos fiatalember egykori iskoláját, a Kardos László Általános Iskolát választotta helyszínül az I. Miell Quality Nemzetközi Erősember Versenyhez, ahol több száz ember drukkolta, szurkolta végig a versenyszámokat, hangosan kiabálva az ő nevét. Öt szám volt, ebből négyben - kőgolyópakolásban, óriás egykezes nyomásban, koffercipelésben és kalapácstartásban - első lett, kamionhúzásban "csak" harmadik. Nagyon sok iskolás gyerek jött szurkolni, kisgyerekes családok, akik nem tudták kire bízni a piciket, ezért őket is elhozták, de voltak idősebbek is, akik nagyon kiváncsiak voltak, valamennyiükben közös, hogy sosem láttak még erősember versenyt élőben, először volt ilyen ezen a vidéken. Mindenki gratulált Adorján Balázsnak, remélik, hogy lesz folytatás, a 25 éves győztes fiatalember meg is ígérte, hogy jövőre is megszervezi a versenyt. Hogy van most, mit érez? - kérdeztük a diadalittas Balázst, aki valósággal fürdőzött a győzelemben.

Fotó: Vincze Kornél

- Nagyon jó érzés legyőzni a szerb Alen Radosevicet, aki Európa egyik legjobbja ebben a sportban, a horvát Ivan Medimurecet, aki hazája legerősebb embere és a felvidéki Sidó Tamást, aki válogatott szlovák erőemelő. Nagyon jólesett a sok biztatás, merítettem belőle a verseny során, növeli az ember adrenalinszintjét, ha hallja, hogy Hajrá, hajrá! Gyerünk! Húzz bele! Rengeteget edzettem, két hónap munka van benne ebben a győzelemben. Hogy legyen fogalmunk a megterhelésről, rögzítsük, hogy a betonkofferek darabja 100 kilogramm, és kettővel kell szaladni egy U alakú pályán, a fordulás nagyon nehéz, mert ütik, horzsolják, nyúzzák a kofferek a lábat. Balázs 21 másodperc alatt ért célba, a többiek legjobb ideje 22-23 másodperc volt. Az egyenként 8 kilogrammos kalapácsokat oldalsó középtartásban kell tartani, Balázs 67 másodpercig bírta, a többiek csak 61-63 másodpercig. Az óriás egykezes nyomás súlya 75 kilogramm volt.

A kamiont ezúttal nem háttal, felhámozva húzták, hanem szembeülve, erősen koncentrálva, végig abban a veszélyben, hogy elfogy a levegő. Balázs elmondja, amit kívülállók talán fel sem tételeznek: "közben az ember majd megfullad, alig kap levegőt". Vasváron szerencsére nem történt semmi baj, semmilyen sérülés nem volt, de más versenyeken előfordult már, hogy kamionhúzás közben rosszul lett valaki, vagy véresre verte a lábszárát a betonkoffer. Adorján Balázs anyukája, Nagy Tünde is látta és végigaggódta a versenyt, azt mondja, más nézni kívülről, és más, ha az ember a saját gyerekét látja küzdeni "emberfeletti" erővel, kitartással, ő azért szurkolt, hogy Balázsnak baja ne essék. Nem esett, így most ő is tud örülni a győzelemnek. Csodálkozott, hogy a fiánál sokkal hatalmasabb darab versenyzők is voltak, és mégis Balázs tudott nyerni. Ebből is látszik, hogy nem az számít, hogy 135-140 kilogrammos valaki, kisebb termetben is lakozhat nagy erő.

A versenyigazgató és szpíker Darázs Ádám volt, az Országos Erősember Szövetség elnöke, ő igazán hatalmas méretű, közel két méter magas és 160 kilogramm - nagy hatással volt a versenyzőkre is, de főleg az, hogy a mikrofonba kiabálva hangosan biztatta őket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!