Hírek

2014.11.12. 13:26

Őszi hajtóvadászatok: vadveszély és őzpörkölt

Körkép – Amikor a szarvasbőgés véget ér, megkezdődik a hajtások ideje, Vas megyében például a vaddisznóvadászaté. Ilyenkor a közutak mentén is megnő a vadveszély. A jog részletesen rendelkezik arról, hogy közúti forgalom közelében „vadászati tevékenység” nem folytatható. Ha mégis, annak megvannak a maga szabályai.

Ölbei Lívia

A Szent István Egyetem gödöllői Vadvilág Megőrzési Intézete állítja össze évről évre az Országos Vadgazdálkodási Adattár megyékre lebontott statisztikáit. Az éves megyei vadgazdálkodási jelentésekben külön rubrikája van a vadelhullásnak, ezen belül is a gépjármű és vad találkozásából adódó vadpusztulásnak. Érdemes hát mind a vadgazdálkodás, mind a közúti közlekedés szempontjából körültekintően eljárni, és lehetőség szerint megakadályozni a balesetet, amely mindkét fél számára végzetes következményekkel járhat. Nem véletlen, hogy vadászati tevékenység közút közelében nem folytatható, ahogy vadászati berendezést (szénarácsot, etetőt, sózót stb.) sem lehet elhelyezni közúti forgalom közelében. Ha mégis elkerülhetetlen, hogy mondjuk a vaddisznóhajtók túl közel merészkedjenek a közúti forgalomhoz, akkor annak megvannak a maga szabályai.

A megyében vannak olyan útszakaszok, ahol a megszokottnál is körültekintőbben vezessünk: ezek többnyire erdő mellett találhatók. Grafika: Kelemen Attila

Az érintett útszakaszon forgalomlassítás lép életbe, illetve kifejezetten a speciális helyzetet jelző figyelmeztetőtáblákat helyeznek ki, hogy óvatosságra intsék a közlekedőket. Ilyesmi persze csak alsóbbrendű utak bizonyos szakaszain fordulhat elő, főutak mentén semmi esetre sem. A vadászati szezonban mindenképpen fokozódik a veszélye annak, hogy váratlanul vad fut ki elénk a közutakon. A vadveszélyre mindenütt táblák figyelmeztetnek, különösen az erdővel és kukoricással szegélyezett területeken kell fokozott óvatossággal vezetni. Vagyis Vas megyében főleg az Őrségben, Káld környékén, a 87-es úton Kőszeg térségében, a 86-oson a Körmend felé vezető szakaszon érdemes csökkenteni a sebességet. Hiszen a tapasztalatok szerint a sebesség helyes megválasztásával többnyire kiküszöbölhető volna az ütközés.

A balesetek megelőzése érdekében természetesen a vadásztársaságok, a vadászkamara és a rendőrség együttműködése is elkerülhetetlen. A kamara és a rendőrség rendszeresen szervez közös akciókat, figyelemfelkeltés céljából. Legutóbb például vadsípot kaptak azok a gépjárművezetők, akiknél az ellenőrzés során mindent rendben találtak. A járműben megfelelő módon elhelyezett vadsíp (amely egyébként olcsón beszerezhető) arra való, hogy speciális hanghatással elriassza az állatokat, elvegye a kedvüket a közúti kóborlástól.

Egyébként az is napi vadásztapasztalat, hogy forgalmas helyeken a vad könnyen hozzászokik a gépzajhoz; bár a váratlanság, az ijedtség kiszámíthatatlan mozdulatokra indíthatja őket. De ha mégis megtörténik a baj: aki vadat gázol, mindenképpen ajánlatos kapcsolatba lépnie a rendőrséggel, mégpedig azért, mert ha van rendőrségi jegyzőkönyv, egyszerűbbé válhat például a biztosítói kárrendezés. A vad elszállításáról, illetve felkutatásáról (ha esetleg sérülten elmenekült) annak a társaságnak kell gondoskodnia, amely vadászati jogosultsággal bír azon a területen, ahol a baleset történt. A gépjárművezető akkor számíthat kártérítésre, ha az elgázolt vad bizonyíthatóan hajtó- vagy terelővadászat következtében szaladt ki az útra – de a közlekedőket erre a körülményre  előzetesen nem figyelmeztették; vagy nem figyelmeztették megfelelően.

Figyelem! Elgázolt állatot hazavinni tilos, lopásnak minősül. A vaddisznó- vagy őzpörköltnek valót jobb a boltban megvenni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!