Hírek

2014.11.14. 18:35

Rendeződhet a hobbikertek helyzete - Parlamenti döntésre várnak

Szombathely - Tárgyalt a kormány a csütörtöki ülésén a kiskertek haszonbérletével kapcsolatos törvénymódosító javaslatról. Ha a parlament is rábólint, megoldódhat a lejárt szerződésű bérlők problémája.

Simon Erzsébet

Úgy fest, rendeződhet a hobbikertek helyzete: a kormány a csütörtöki ülésén megtárgyalta a tulajdonosi, valamint haszonbérleti problémákat orvosló törvényjavaslatot, amely hamarosan az Országgyűlés elé kerülhet. Erről Nagy István, az agrártárca parlamenti államtitkára tájékoztatta az MTI-t. A földforgalmi törvény kiegészül egy új bekezdéssel, a rekreációs célú földszerzés fogalmával. Eszerint a földművesnek nem minősülő belföldi természetes személyek megszerezhetik az önkormányzati tulajdonú és határozattal ilyen célú megszerzésre kijelölt legfeljebb egy hektárnyi földterületet. A törvénymódosításra azért van szükség, mert az új földforgalmi törvény alapján az önkormányzati tulajdonú bérleményeket használók zöme nem felel meg annak a kritériumnak, mely szerint földhasználati jogot földműves vagy mezőgazdasági termelőszervezet szerezhet. Emiatt Szombathelyen például több száz bérlővel nem hosszabbított szerződést az önkormányzat.

Szombathelyen az önkormányzat az elmúlt években csaknem ezer család számára tette lehetővé, hogy a város tulajdonában lévő kert, gyümölcsös és szántó művelési ágban nyilvántartott földterületeken zöldséget, gyümölcsöt termeszthessen.

A bérbeadott földek jellemzően 200 és 600 négyzetméter közötti parcellák, amelyek hobbikertként működnek. Szombathelyen szeptember végén 505 bérlemény szerződése lejárt. Az önkormányzat az új földtörvény szabályai miatt nem hosszabbította meg a kontraktusokat. A kiskertbérlők illetve az őket tömörítő kerthasznosítási egyesületek ugyanis nem felelnek meg annak a kritériumnak, mely szerint földhasználati jogot földműves vagy mezőgazdasági termelőszervezet szerezhet. Így a törvény kizárja őket a bérlők sorából.

Tárgyalt a kormány a módosító javaslatról, van remény, hogy nem maradnak árván a parcellák (Fotó: Unger Tamás)

Ezt joggal sérelmezték azok az emberek, akik évtizedek óta használják a telkeket például a Körtésben. Jelenleg mondhatni jóhiszemű, jogcím nélküli lakók , hiszen a szerződésük már nem él, bár az önkormányzat egy határozatában kinyilvánította, hogy az év végéig nem kell elhagyniuk a területet.

Most úgy fest, talán rendeződik a zártkertek, hobbikertek helyzete: a kormány a csütörtöki ülésén megtárgyalta a tulajdonosi, valamint haszonbérleti problémákat orvosló törvényjavaslatot, amely hamarosan az Országgyűlés elé kerülhet tájékoztatta Nagy István, az agrártárca parlamenti államtitkára pénteken az MTI-t. A földforgalmi törvény ugyanis kiegészül egy új bekezdéssel, a rekreációs célú földszerzés fogalmával. E szerint a földművesnek nem minősülő belföldi természetes személyek megszerezhetik az önkormányzati tulajdonú és határozattal ilyen célú megszerzésre kijelölt legfeljebb egy hektárnyi földterületet. Nagy István leszögezte: az önkormányzati tulajdonú (tipikusan zártkert jellegű területnek minősülő) ingatlanokra, melyeket az önkormányzat adás-vétel vagy haszonbérlet útján hasznosít ha a bérlők szociális földprogramban vesznek részt, továbbá ha saját célra kis mennyiségben termelnek rajta, illetve ha hobbitevékenységet folytatnak azon -, nem vonatkoznak a földművesekre irányadó előírások. Hozzátette: ezekben az esetekben így indokolatlan a földműves státusz szerzési feltételként való előírása.

A rekreációs célú földhasználati szerződés határozott időtartamra, legalább egy gazdasági évre, és legfeljebb öt évre köthető meg. A visszaélések elkerülése érdekében ugyanakkor az államtitkár szerint indokolt a terület nagyságát meghatározni. A földművesnek nem minősülő személyek esetében ennek a tulajdonszerzési korlátnak a limitje egy hektár. Az adott földterület megszerzésekor a már birtokában álló területet nem kell figyelembe venni fűzte hozzá Nagy István.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!