Hírek

2014.11.04. 10:07

Skype-on gyónni? - Liturgiáról, misztériumvallásokról tartott előadást dr. Németh Norbert

Megváltás "test"-közelben. Ez a címe a katolikus egyház liturgiájáról szóló új, őszi előadássorozatnak, amelyet dr. Németh Norbert tart.

Némethy Mária

- A "műsoridőnk" korlátozott a templomban, a misék nem nyúlhatnak túl hosszúra, de már az ősegyházban kitalálták a katekézist felnőtteknek. Ez az előadássorozat immár harmadik éve erről szól: felnőtt módon beszélünk, gondolkodunk a hitről - hallottuk hétfőn este dr. Németh Norbert egyetemi lelkésztől, főiskolai tanártól.

Fotó: Tímár Gergely

A Savaria Egyetemi Központ Berzsenyi téri előadótermét most is megtöltő hallgatóság ezúttal is élvezettel hallgatta a humort sem nélkülöző előadót. Ezúttal a liturgiáról és a misztériumvallásokról beszélt dr. Németh Norbert, aki felvetette a kérdést: miért nem tartozhatunk mi is egy virtuális keresztény közösséghez? Miért nem lehet például skype-on gyónni? Válasza: a szentmise rituális cselekmény, ami annyit jelent, hogy beavatást, valódi és tevékeny jelenlétét igényel. A hívők a templomban - az emberek természetes közösségének gyülekezőhelyén - találkoznak Istennel. Amúgy pedig minden igazi kapcsolat valódi, nem pedig virtuális. Dr. Németh Norbert beszélt a keresztény és a pogány misztériumok hasonlóságáról, különbözéséről is. Míg a pogányoknál az ember vágyik arra, hogy istenével találkozzon, a keresztény misztériumban az ég közeledik: adott az út, hiszen maga az Isten lett emberré, hogy közöttünk éljen és titkát megossza velünk. A kereszténységben "a liturgia valós dráma, ami Istenhez kapcsolja a benne résztvevőt".

A sorozat következő előadása november 24-én lesz. Témája a szentmise, az Istennel alkotott közösség eseménye.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!