Hírek

2014.11.17. 09:46

Szalmabábukat égettek, felakasztott hősre emlékeztek az iskolások

Szombathely – Iskolai angolórákon ismerték meg a diákok Guy Fawkes történetét, akire emlékezve a Neumann János Általános Iskola először rendezte meg a Guy Fawkes’ Night című eseményét. Minden felső tagozatos osztály 6 főből álló csapattal képviseltette magát, de persze sokan jöttek szurkolni is.

Merklin Tímea

Guy Fawkes történelmi alakját a 17. századból idézik meg a gyerekek, az 1605. november 5-i „lőpor-összeesküvéssel" kapcsolatban, amely egy merénylet terve volt Jakab angol király ellen. Fel akarták robbantani a Lordok Házát az angliai parlament megnyitásakor, Guy Fawkes volt felelős a robbanóanyagokért. A hatóságok azonban értesültek arról, mi készül, elfogták és letartóztatták Guy Fawkest, aki 36 lőporos hordót őrzött a robbantáshoz. A bíróság halálra ítélte: felakasztották, felnégyelték. Az összeesküvés leleplezésének emlékét őrzi a 17. század óta az angol kultúrában megtartott Guy Fawkes-nap vagy éj.

A képeken a Szombathelyi Neumann János Általános Iskola diákjai láthatók. Fotó: Bálint Anikó

A Neumann iskolában Sipőczné Lőrincz Aletta angoltanár, a humán munkaközösség vezetője szervezte az izgalmas Fawkes-programot. A lőporos összeesküvés kapcsán a diákoknak játékos ügyességi feladatokat kellett végrehajtaniuk az iskola udvarán: volt hordógörgetés, célba dobás, puskaportöltés és tűzvitel. Az akadályok legyőzése után tüzet gyújtottak, majd az osztályok által korábban elkészített szalmabábukat elégették. Az esti tűz nagyon hangulatos volt, és mindenki nagyon jól érezte magát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!