Hírek

2014.11.25. 12:57

Továbbra is Gaál Róbert a jegyző

Szombathely - A sort Lendvai Ferenc, a Fidesz-KDNP frakcióvezetője indította.

Tóth Csongor

- Az új bizottságok gördülékenyen, hatékonyan tudnak együtt dolgozni, szakmai munka folyik, és az ellenzék több javaslatát is beemeltük a közgyűlési előterjesztésekbe - húzta alá. Hozzátette: azért volt szükség a vagyonrendelet és a közbeszerzési bizottság átalakítására, mert az új struktúra ezt megkövetelte. Reagált azon bírálatokra, miszerint nem szerencsés, hogy a közbeszerzési bizottságban mostantól nem politikusok, hanem szakemberek kapnak helyet, szerinte így igazi szakmai munka tud majd folyni, de a képviselők továbbra is részt vehetnek ezeken az üléseken, betekintést nyerhetnek az iratokba. Lendvai Ferenc szólt arról is, hogy a zárt ülésen fél évvel meghosszabbították a Távhő ügyvezetőjének, Kovács Mártának a szerződését. A közgyűlés egyhangúlag nevezte ki Lovass Tibort a Szombathelyi Médiaközpont élére, valamint dr. Németh Gábor lett a Szova Zrt. vezérigazgatója. Németh Gábor már korábban is irányította a legnagyobb önkormányzati tulajdonú céget, most azt várják tőle, hogy megszilárdítsa a vállalat pénzügyi helyzetét. Lendvai Ferenc kitért a Haladással kapcsolatos anomáliákra is, emlékeztetett, ilyenkor az ülésen talán mindenkiből kijön a szurkoló, valamint utalt Koczka Tibor alpolgármester felszólalására, miszerint Czeglédy Csaba játékosügynökként tevékenykedik a Haladásnál, ez pedig összeférhetetlen a képviselőséggel. A képviselő cáfolta azon baloldali felvetéseket, miszerint a híváslista ügy miatt távoznia kellene dr. Gaál Róbertnek, a város jegyzőjének. -Jegyző úr szabadságon van, és információim szerint csütörtökön újra munkába áll -hangzott el.

- Kis kacsa fürdik a politikai fertő tavában - így jellemezte Balassa Péter, a Jobbik képviselője a közgyűlést. Szerinte a városházi dolgozók híváslistájának kikérése beteg, abnormális tett. Németh Gábor kinevezése kapcsán Balassa kijelentette, ő volt az egyetlen, aki kiállt a vezérigazgató mellett, amikor leváltották. Hozzátette: ő azt javasolta, hogy ne öt, csupán egy évre nevezzék ki, és ha bizonyított, akkor hosszabbítsák meg a szerződését. Ezt azonban a jobboldali többség leszavazta. A Haladás kapcsán a képviselő arról beszélt, hogy szerinte ugyanott tartanak, mint másfél évvel ezelőtt, és úgy érzik, a végén a döntések úgyis Budapesten dőlnek el. Balassa megismételte: Szombathelyen egy családbarát, 8 ezer férőhelyes stadiont kellene építeni. Szólt az Óperint utcai társasház felújításáról is, mint mondta, egyedül fog rendőrségi feljelentést tenni, mert tudomására jutott, hogy visszaélések történtek.

A baloldalt dr. Ipkovich György, dr. Horváth Attila és Kelemen Krisztián képviselték. Ipkovich örömét fejezte ki, hogy decemberben tárgyalnak a lakásrendeletről, ugyanis azt a tájékoztatást kapta, hogy rövidesen 160 beköltözhető lakás áll a város rendelkezésére. - Aggályosnak tartjuk, hogy folytatódik az a folyamat, amely a pénzügyi folyamatok elrejtését eredményezi, ilyen az új vagyonrendelet és a közbeszerzési törvény is - mondta a képviselő. Szerinte akkor, amikor az államilag szervezett korrupció ellen tízezrek tüntetnek az utcákon, nem szerencsés a gazdasági döntéseket elrejteni a közgyűlés nyilvánossága elől. Dr. Horváth Attila értetlenségét fejezte ki, hogy mindenfajta előzetes egyeztetés és pályáztatás nélkül nevezték ki dr. Németh Gábort a Szova vezérigazgatójának. Emlékeztetett: annak idején azért menesztették, mert nem volt elég polgárbarát a Szova. -Biztos vagyok benne, hogy a vezérigazgató nem fogja kitölteni a mandátumát - mondta a képviselő. Lovass Tibort azonban egyhangúlag támogatták, mint mondták, megelőlegezett bizalmat szavaztak neki. Horváth Attila köszönetet mondott a Távhő munkatársainak, amiért egész éjszaka azon dolgoztak, hogy újra legyen távfűtés az Oladi lakótelepen. Kelemen Krisztián szerint a Fidesz részéről folytatódik az akadálymentesítés, ez pedig a vagyonrendelet módosításánál és az önkormányzati cégek felügyelőbizottsági helyeinek kiosztásánál is meglátszik. Ő is szólt a bérlakásrendszerről, mint mondta, legutóbb 900 pályázatból mindössze 43-at tudtak támogatni. - Pont azok nem kapnak lakást, akik rászorulnának - fogalmazott a képviselő.

Molnár Miklós, a Pro Savaria képviselője a Falco gyár kérdésével kezdett. Mint mondta, örömteli, hogy a hatósági ügyintézés visszakerült Szombathelyre. -Szakmailag végig kell vinni a kérdést, úgy, hogy mindenki megnyugodjon - jelentette ki. Arról is beszélt, hogy külföldön van olyan pozitív példa, ahol sikerült a gyár és a lakók kapcsolatát konszolidálni, ezeket szeretnék megvizsgálni és a gyakorlatba átültetni. Németh Gábor kinevezése kapcsán elhangzott, Molnár Miklós száz százalékban bízott és bízik a régi-új vezérigazgatóban. A cégért is felelős alpolgármester elmondta, a Szova pénzügyileg azért nem omlott össze az elmúlt két évben, mert a kötvénykibocsátás okozta terheket ingatlanértékesítésből sikerült fedezni. - Ezeket a projekteket még Németh Gáborral közösen készítettük elő -hangzott el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!