Hírek

2014.12.21. 10:00

A sokoldalú Móra - Az iskola többféle módon emlékezik rá

Répcelak - Móra emlékév volt az idei. A róla elnevezett iskolában a Móra emlékfalnál Móra könyvtárat alakítottak ki.

Némethy Mária

„Nem vagyok nagy regiszterű orgona, kolompszó vagyok a magyar mezők felett...Nem vagyok csillag, csak rőzsetűz, de az, amíg ég, meleget tud adni..." Így vallott magáról Móra Ferenc, akinek emlékéve volt az idén. Születésének 135. és halálának 80. évfordulóját számtalan szép rendezvénnyel tették emlékezetessé.

– Mi is több programmal emlékeztünk és emlékezünk rá. A répcelaki alapfokú oktatás 170. évfordulóját, és iskolánk névfelvételének 20. évfordulóját lezáró eseménysorozatunkat 2016. áprilisában nagy összefogással és sokak részvételével szeretnénk emlékezetessé tenni, addig is ünnepeljük névadónkat minden nap azzal, hogy olvassuk – fogalmazza meg dr. Mesterházyné Jánosa Magdolna, a Répcelaki Móra Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója.

Fotó: Unger Tamás

Az intézményben egy Móra emléksarkot alakítottak ki, oda szünetekbe beülnek a diákok, olvassák is Móra Ferenc műveit. A „Kincskereső kisködmön"című művével most ismerkednek 4. osztályosok, a „Zengő abc", a „Cinege cipője", a „Sétálni megy Panka", a „Didergő király", „Az aranyszőrű bárány" verssoraival is találkoznak az alsósok.

„Szívemben csak gyermekíró maradok"– hangoztatta Móra, akinek Panka lánya is meseíró lett, dédunokája, Vészits Andrea pedig jeles forgatókönyvíró.

Hogy ünnepelték eddig Mórát a répcelaki iskolában? Az elsősök a „Ködmön" című történetet kapták meg évnyitón, a művészetisek Móra elbeszélésekhez illusztrációkat készítettek, az itteni és a uraiújfalusi alsósok őszi Móra vetélkedője mellett a Móra emlékfalnál Móra könyvtárt hoztak létre. Az iskolai könyvtárból és a városiból, saját könyvekből állítottak ki 60 különböző Móra kötetet. Oda ülnek le, ott olvasgatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!